18.02.2015, kello 14.51

ROTI-paneeli arvioi yhdyskuntatekniikkaa

Kaukolämpöverkot huippukunnossa

Kansakunnan kannalta ei ole yhdentekevää, missä kunnossa kaukolämpö- tai sähköverkot ovat. Alan ammattilaisten muodostama ROTI-paneeli arvioi säännöllisesti yhdyskuntatekniikan tilaa.

Yhdyskuntatekniikka on elämän näkymätön välttämättömyys. Yhdenkin järjestelmän romahtaminen aiheuttaa nopeasti yhteiskunnallisen kaaoksen. Suomessa ROTI-hanke arvioi käytössä olevia teknisiä peruspalveluita. ROTI on rakennetun omaisuuden tilan ja kehityksen arviointia varten kehitetty järjestelmä. Se perustuu valtioneuvoston vuonna 2003 vahvistamaan rakennuspoliittiseen ohjelmaan. ROTI on asiantuntijapaneeli, johon kutsutaan alan johtavia asiantuntijoita.

Energiatoimialalta ROTI-paneeli tarkastelee kaukolämpöverkkojen ja sähköverkkojen tilaa. Tuore ROTI-arvio on nostanut kaukolämmön ja kaukojäähdytyksen kokonaisarvosanan yhdeksästä yhdeksän plussaan.

— Kaukolämmön ja kaukojäähdytyksen tuotanto ovat erinomaisia esimerkkejä eri osa-alueiden yhteistyöllä saavutetuista merkittävistä hyödyistä, ROTI toteaa.

Laajamittainen kaukolämmitys sekä sähkön ja lämmön yhteistuotanto ovat kansainvälisesti katsoen harvinaisuuksia. ROTI toteaa, että kaukolämpöverkot ovat suhteellisen nuoria ja että verkkojen kunto tunnetaan hyvin — tämä näkyy hyvin vähäisinä käyttökatkoksina ja vaurioina. Kaukolämpöalan yritykset toteuttavat kunnonvalvontaa säännöllisesti esimerkiksi lämpökameroiden avulla. Toimiala on myös kyennyt vastaavaan energiantehokkuusvaatimuksiin — samalla kaukojäähdytyspalvelut ovat nousemassa vauhdilla perinteisen lämpötoiminnan rinnalle.

Sähkön ja lämmön yhteistuotannolla saavutetaan energian kulutuksessa jopa 30 prosentin säästö verrattuna siihen, jos lämpö ja sähkö tuotettaisiin erillislaitoksissa. Kaukolämpö- ja kaukojäähdytysjärjestelmän energiatehokkuus paranee entisestään, kun energialähteenä käytetään esimerkiksi puhdistettua jätevettä. Kaukolämmön tuotanto toimii läheisesti myös biotalouden kanssa. Tuotantolaitokset kykenevät käyttämään monipuolisesti biopolttoaineita ja yhdyskuntajätteitä.

Lähes kaikkiin kulutuspisteisiin asennettujen älymittareiden avulla voidaan tehokkaasti seurata laitteiden toimintaa, paikallistaa nopeasti viat ja ohjata asiakkaita käyttämään energiaa tehokkaasti.

Sähkönjakelun haasteet

Sähkönjakelutoiminta saa ROTI-paneelilta arvosanaksi kahdeksan ja puoli. Yhteiskunta on monelta osin aikaisempaa riippuvaisempi luotettavasta sähkönjakelusta. Vedenjakelua ohjaavat pumppuasemat pysähtyvät ilman sähköä ja tietoliikenneverkkojen toiminta on täysin riippuvainen sähköstä. 

Sähköverkkotoiminta on tiukasti valvovan viranomaisen — Energiaviraston — hyppysissä. Tässä mielessä sähkönjakeluala poikkeaa muista yhdyskuntatekniikan aloista. Viranomaisen tehtävänä on estää monopoliasemasta johtuvan määräävän markkina-aseman väärinkäyttö. Samalla valvonnan taso ja keinovalikoima vaikuttavat merkittävästi yritysten toimintaympäristöön.

Myrskyjen yleistyminen ja ilmastonmuutoksen voimistuminen ovat ohjanneet sähköverkkotoiminnan taustalla vaikuttavan sähkömarkkinalain sisältöä. Melko tuore sähkömarkkinalain muutos edellyttää ilmajohtojen korvaamista maakaapeleilla — tosin lupamenettelyt ovat yhä kankeita.

Etäluettavat sähkömittarit on ehditty asentaa jo lähes kaikkiin kulutuspisteisiin. Mittareiden avulla voidaan seurata sähkön kulutusta ja kehittää kysyntäjoustopalveluita.

ROTIn tavoitteita
— Luodaan tiivis, ajantasainen ja keskitetty tietopankki infrastruktuurin tilasta
— Tunnistetaan yhteiskunnan ajankohtaiset haasteet toimialan näkökulmasta.
— Luodaan läpinäkyvyyttä ja vahvistetaan vuorovaikutusta
— Tuotetaan tietoa poliittisille päättäjille, ammattilaisille ja suurelle yleisölle

ROTI-järjestelmän esikuvia ovat Yhdysvalloissa ja Isossa-Britanniassa infrastruktuurin tilan arviointiin kehitetyt järjestelmät.

Kuva: Scanstockphoto

Tulosta

Kommentointi

Otsikko:
Kommentti:
Nimi:
 

Kommentit