10.12.2015, kello 13.59

Geotermisen lämmön tuottaminen Espoossa vaikuttaa lupaavalta

Pilottilaitoksen rakentaminen etenee

Lämpötila Espoon Otaniemeen poratun kahden kilometrin syvyisessä reiässä on yli 38 astetta. Suunnitellun geotermisen kaukolämpölaitoksen toiminnan kannalta tulokset ovat lupaavia. Tavoitteena on nyt jatkaa poraamista seitsemän kilometrin syvyyteen.

Islanti on maailman tunnetuin geotermisen lämmmön hyödyntäjä. Suomessa geoterminen lämpö on huomattavasti syvemmällä kuin Islannissa, mutta idea on samankaltainen.

Espoon Otaniemeen porattu luotausreikä on edennyt jo kahden kilometrin syvyyteen. Luotausreiän tutkimus ja kivinäytteiden analysointi ovat tuottaneet innostavia tuloksia. Lämpötila kahden kilometrin syvyydessä on yli 38 astetta, mikä on ennakko-odotusten mukaista. Tämän perusteella Suomen maaperästä on mahdollista kerätä kaukolämmön tuotantoon soveltuvaa geotermistä lämpöä.

Seitsemän kilometrin syvyyteen ulottuvien lämpökaivojen poraaminen käynnistetään ensi vuoden alussa. Mikäli hanke etenee suunnitellusti, valmistuu Suomen ensimmäinen geotermiseen lämpöön perustuva kaukolämpölaitos vuonna 2017. Hankkeesta vastaava St1 myy geotermisen lämmön Fortumin kaukolämpöverkkoon. Geotermisellä kaukolämmöllä voidaan ennakkoarvioiden mukaan kattaa jopa kymmenen prosenttia Espoon kaukolämmön tarpeesta.

Espoon Otaniemen geoterminen lämpöhanke on yksi merkittävimmistä Suomen uusiutuvan energian kärkihankkeista. Hankkeen tuloksena Suomi saa uuden ja päästöttömän vaihtoehdon kaukolämmön tuotantoon. Samalla mahdollisuudet parantaa Suomen energiaomavaraisuutta kasvavat.

— Projekti on otettu hienosti vastaan. Yhteistyö Espoon kaupungin, viranomaisten ja päättäjien kanssa on sujunut ripeästi. Myös innovaatiokeskus Tekes on lähtenyt hankkeeseen mukaan, kertoo St1:n energiajohtaja Jari Suominen.

Vuoden paras kaukolämpöinnovaatio

Otaniemen geoterminen kaukolämpöhanke valittiin marraskuun lopulla Kaukolämpö 2015 -tapahtumassa vuoden parhaaksi kaukolämpöinnovaatioksi. Kilpailun tavoitteena oli hakea uusia teknisiä ratkaisuja, palveluita ja liiketoimintamalleja kaukolämpöalalle. Kilpailun raadin mielestä geotermisen lämmön hyödyntäminen lisää kaukolämmön kilpailukykyä ja alentaa kaukolämmön tuotantokustannuksia polttotekniikkaan perustuviin laitoksiin verrattuna.

Kuva: Scanstockphoto

Tulosta

Kommentointi

Otsikko:
Kommentti:
Nimi:
 

Kommentit