19.04.2016, kello 15.29

Värtan 8 on maailman suurin biovoimalaitos

Sähköä ja lämpöä puupolttoaineella

Tukholman sydämessä sijaitseva Värtän 8 on maailman suurin biopolttoainetta käyttävä voimalaitos. Sähköä ja lämpöä tuottava Fortumin rakentama voimalaitos käyttää vuosittain miljoona kuutiota puupolttoainetta.

Voimalaitoksen kylkeen rakennetun sataman nosturit kykenevät purkamaan puuhaketta laivoista 3000 tonnia tunnissa. Satama voi vastaanottaa kerralla kaksi hakkeella lastattua laivaa.

Pelkästään puuta polttavan voimalaitoksen sijoittaminen suurkaupungin sydämeen on poikkeuksellinen ratkaisu. Vanhalle satama-alueelle rakennettu voimalaitos on kuitenkin raaka-ainekuljetusten kannalta ihanteellisella paikalla — raaka-ainetta voidaan kuljettaa laivoilla tai rautateitse, maantiekuljetuksia ei juuri käytetä. Kaupunkialueelle sijoitettu voimalaitos on myös lähellä kaupungin kaukolämpöverkkoa ja sähkönkäyttäjiä.

— Halusimme osoittaa, että suuren biovoimalaitoksen voi sijoittaa taajama-alueelle, toteaa Fortumin ilmastoasioiden päällikkö Kari Kankaanpää.

Logistiikka ja kuljetukset ovat paljon puuta polttoaineena käyttävälle voimalaitokselle elintärkeitä. Värtän 8 suoltaa sähköä 130 megawatin teholla ja kaukolämpöä 280 megawatin teholla. Näin suuri sataprosenttisesti puuta käytävä voimalaitos imaisee kitaansa vuosittain miljoona kuutiota puuhaketta — puumäärän energiasisältö on noin 2,4 terawattituntia.

Puuhakkeesta 60 prosenttia tuodaan voimalaitoksen kylkeen rakennetun sataman kautta laivoilla. Satamassa vierailee keskimäärin 3–4 puuhakkeella lastattua laivaa viikoittain. Satama kykenee ottamaan vastaan kaksi laivaa samanaikaisesti. Laivakuljetusten lisäksi haketta rahdataan rautateitse — noin viisi kertaa viikossa. Osa hakkeesta voidaan varastoida maan alle; voimalaitosalueelle on rakennettu vanhoihin öljysäiliöihin 60 000 kuutiometriä imaiseva hakevarasto.

Fortum ostaa voimalaitoksen tarvitseman hakkeen Itämeren ympäristöstä ja Venäjältä. Rautateitse kuljetettava hake taas hankitaan Pohjoismaista.

Joustavaa puun käyttöä

Värtän 8 käyttää joustavasti erilaista metsäenergiaa. Laitoksessa voidaan polttaa metsähaketta, hakkuujätteitä ja puunjalostusteollisuuden jätteitä kuten sahanpurua ja kuorta. Joustava energiankäyttö mahdollistaa raaka-aineen hankinnan suhdanteiden mukaisesti.

Laitoksen käyttämän puuraaka-aineen alkuperä voidaan jäljittää. Sen hankinta perustuu FSC-standardiin. Fortum työskentelee myös yhteistyössä Ruotsin WWF:n kanssa.

Värtän 8 valmistui viime vuonna. Laitoksen rakentaminen maksoi 480 miljoonaa euroa. Biopolttoaineisiin perustuvan voimalaitoksen käyttäminen vähentää vuosittain alueen hiilidioksidipäästöjä 126 000 tonnilla.

Kuva: Fortum

Tulosta

Kommentointi

Otsikko:
Kommentti:
Nimi:
 

Kommentit

Hyvä ruotsi

Siinä mallia Helenille. Suomen talous kuntoon.

Puskajussi - to huhtik. 21 14:05:12 2016