13.02.2014, kello 08.57

Ikeastako tulevaisuuden energiajätti?

 

Energia-ala on luonteensa vuoksi usein median ja myös poliittisen huomion keskipisteessä. Energiavarantojen geopolitiikka sekä nyttemmin ilmastonmuutoksen torjuminen ovat pitäneet alan otsikoissa jo maailman sivun. Jatkuva huomio on puolestaan johtanut paineeseen muuttaa asioita, vaikka vain itse muuttamisen vuoksi. Muutoksen markkinointia varten on kehiteltävä visio, jota puolestaan maustetaan mielekkäillä metaforilla.

Vaikuttamistyössä vertauskuvien käyttö on taiteenlaji. Oikealla analogialla voi selittää alan ulkopuoliselle lyhyesti ja ymmärrettävästi jopa vuosikymmenien kehityskulkuja muutamalla virkkeellä kolmen vartin powerpoint-sulkeisten sijaan. Vertaukset voivat myös epäonnistua ja pahimmillaan johtaa kuulijan harhapoluille levittämään väärinymmärrettyä ilonsanomaa.

Jotkut energia-alan leirit ovat jo jonkin aikaa pitäneet meteliä hajautetun energiajärjestelmän hyveistä. Kukapa voisi vastustaa paikallisesti, omiin tarpeisiin ja ympäristöystävällisesti tuotettua energiaa, kun samalla kuviosta leikataan pois isot ja ahneet energiayhtiöt ahneine johtajineen?

Kehitykselle on löytynyt myös oivallinen vertaus lähihistoriamme suurimmasta menestystarinasta – matkapuhelinten maailmanvalloituksesta. Tarinan mukaan perinteiset energiayhtiöt ovat lankapuhelinkauppiaita matkapuhelinten ajassa. Auttamattomasti vanhentuneet yhtiöt taistelevat kynsin hampain saavutetuista eduistaan ja hidastavat vääjäämätöntä kehitystä vaivattomaan, huolettomaan ja päästöttömään energiatulevaisuuteen.

Aurinkoisilla Brittein saarilla tämä utopia on jo toteutumassa, kun ruotsalainen huonekalujätti Ikea ilmoitti hiljattain ottavansa aurinkopaneelit (ja niiden asennuksen) osaksi repertuaariaan. Liikkeeseen ei tarvitse edes karauttaa perheen Volvolla, kun tilauksen voi hoitaa kätevästi oman läpimurtonsa tehneellä kännykällä.

Onko hajautettu järjestelmä siis läpimurron kynnyksellä ja todistammeko uuden teollisen vallankumouksen syntyä? Vastaus on yksinkertainen: ei.

Pidempään vastaukseen käytän analogiaa kännyköistä. Itse käyttöliittymä, eli matkapuhelin on toki huomattavasti ketterämpi ja monipuolisempi vitkutin kuin piuhoihin kytketty edeltäjänsä. Huimalla vauhdilla kasvava langaton tietoliikennejärjestelmä tarvitsee kuitenkin tuekseen monin verroin enemmän rautaa – datakaapelia, palvelinkeskuksia, tukiasemia ja ohjelmistoja kuin edeltäjänsä. Samoin sähköjärjestelmä tarvitsee hajautetun tuotannon kasvusta huolimatta tuekseen säästä ja olosuhteista riippumatonta tuotantoa sekä siirto- ja jakeluverkkoja, joiden avulla sähköä saadaan aina, kun sitä tarvitaan.

Hajautettu ja pientuotanto sopivat osaksi energiajärjestelmäämme, mutta kannattaa suhtautua varovaisesti nykypäivän käärmeöljykauppiaisiin, jotka lupaavat sen tekevän perinteisestä järjestelmästä tarpeettoman. Fyysikko Richard Feynmanin sanoja mukaillen – luontoa ei PR-tempuilla puijata.

Tulosta

Kommentointi

Otsikko:
Kommentti:
Nimi:
 

Kommentit