04.11.2016, kello 08.25

Kansantalous kuntoon energiaremontilla

Viime päivinä on uutisoitu uudesta 800 MW pohjoisen vaihtosähköyhteyden valmistelusta Ruotsin ja Suomen välille, hallituksen suunnitelmista kieltää kivihiilen käyttö energiantuotannossa lailla sekä Kanadan vapaakauppasopimuksesta. Onko näillä jotain yhteistä nimittäjää?

Ruotsissa, Tanskassa ja Norjassa vesi-, tuuli- ja ydinvoimalla sekä kivihiilellä tuotettu sähkö pääsee jatkossa virtaamaan entistä sujuvammin Suomeen, kun vastikään Ruotsin ja Suomen kantaverkkoyhtiöt ilmoittivat investoivansa uuden merikaapelin maiden välille. Tämä on hyvä uutinen. Tulevaisuudessa kaapelille voi olla todella totinen tarve, sillä Helsingin Sanomat uutisoi hallituksen suunnittelevan kivihiilen kieltämistä. Jatkossa saamme ostaa enemmän sähköä naapureista, kun meillä sähkön tuottamisesta tehdään vaikeampaa ja joltain osin jopa mahdotonta.

Sähkökaapeli on tärkeä siksikin, että sähköstä voidaan tehdä myös lämpöä. Lämpöhän on tehtävä aina lähellä asiakasta – kaukolämpönä tai kiinteistössä. Yksi mahdollisuus on käyttää tähän sähköä tarvitsevia lämpöpumppuja. Lämpöpumppu on hyvää teknologiaa ja toivottavasti kotimaiset lämpöpumppuvalmistajat pärjäävät kilpailussa ruotsalaisten, kiinalaisten ja korealaisten kanssa. Jos eivät pärjää, niin avoimessa markkinataloudessa tuodaan paitsi sähkö myös tarvittava teknologia muualta. Yhteissumma nousee herkästi kivihiilen tuontilaskua paljon suuremmaksi.

Kanada ja EU allekirjoittivat vapaakauppasopimuksen vastikään. Tämä on hieno juttu, sillä Suomen on kerrottu hyötyvän sopimuksesta. Kanada on uusiutuvilta ja uusiutumattomilta luonnonvaroiltaan rikas maa. Lisäksi se on merkittävä pellettien valmistaja ja viejä. Kanadalla on niin paljon edullista kaasua, öljyä ja kivihiiltä omaan käyttöön, ettei itse tarvitse pellettejä vaan rahtaa niitä ympäri maailmaa. Toivottavasti kanadalaisten on vapaakauppasopimuksen myötä helpompi huutokaupata ylimääräiset pellettilastit eri EU-maiden välillä.

Meillä Suomessa on tietysti paljon puuta itsellämmekin, mutta kilpailun käydessä kovaksi ja hintojen noustessa voi suomalainen metsä- ja biotuoteteollisuus alkaa yskiä. Sehän toimii kuitenkin avoimilla globaaleilla markkinoilla eikä lainkaan samassa umpiossa, jossa kivihiiltä ollaan kieltämässä lailla.

Joku voi väittää, etteivät kansalaiset tässä maksumieheksi joudu vaan kivihiiltä käyttävät energiayhtiöt. Mutta se on puppua! Viime kädessähän asiakas on aina se, joka maksaa yritystenkin laskut – myös hiiltä käyttävien energiayhtiöiden. Muutos voidaan Suomessa tehdä nopeastikin ja lopettaa kivihiilen käyttö kerta heitolla. Tällöin suomalaiset tai ulkomaiset energiayhtiöt sekä pelletti- ja lämpöpumppukauppiaat tuottavat asiakkaiden tarvitseman lämmön ja sähkön muulla tavoin. Varmaa on kuitenkin, että se tehdään asiakkaiden tai veronmaksajien rahoilla eikä se välttämättä tule yhtään halvemmaksi.

Tulosta

Kommentointi

Otsikko:
Kommentti:
Nimi:
 

Kommentit

Kansantalous kuntoon energiaremontilla

Fingrid ei ole uutisoinut, että Ruotsin ja Suomen välille rakennetaan uusi merikaapeli, vaan että maiden välille valmistellaan uutta 800 MW pohjoisen vaihtosähköyhteyttä.

- pe marrask. 04 11:13:56 2016

Korjaus!

Kiitos huomiosta! Asia nyt korjattu.

Energiauutiset - pe marrask. 04 11:25:27 2016