04.08.2015, kello 13.43

Katseet kääntyvät USA:sta Kiinaan

Yhdysvaltain presidentti Barack Obama on siirtynyt sanoista tekoihin ilmastonmuutoksen hillinnässä. Hän esitteli äskettäin mittavat tavoitteet voimalaitosten hiilidioksidipäästöjen vähentämiseksi. Päästöjä on tarkoitus vähentää kolmannes vuoden 2005 tasosta vuoteen 2030 mennessä ja pienentää hiilen käyttöä nykyisestä 40 prosentista 27 prosenttiin.

Obama on ollut ilmastonmuutoksen hillinnän puolestapuhuja jo ensimmäisestä presidenttikaudestaan lähtien, mutta tuolloin puheet eivät konkretisoituneet tekojen tasolle. Nyt kun paineita uudelleen valintaan ei enää ole, Obama haluaa jättää toimistaan myös ilmastopoliittisen jalanjäljen. Ulkopolitiikan saralla niitä on jo kaksi kappalein – suhteiden normalisointi Kuuban kanssa ja kansainvälinen sopimus Iranin ydinvoimaohjelmasta.

Helppoa Obaman ei ilmastotavoitteitaan ole viedä maaliin, vaikka liittovaltio ei määrittele keinoja tavoitteiden saavuttamiseksi, vaan osavaltioilla on vapaat kädet toimia parhaaksi katsomillaan tavoilla. Yhdysvalloissa on liuta osavaltioita, jotka ovat hyvin riippuvaisia hiilestä. Ne panevat varmasti hanttiin, ja poliittisella tasolla monet republikaanit ovat sitä mieltä, että ilmastonmuutos ei ole edes totta.

Obaman tavoitteiden saavuttamisen kannalta merkitystä on myös sillä, kuka on hänen seuraajansa Yhdysvaltain presidenttinä. Jos seuraaja on republikaani Jeb Bush, tietää se vähintään tavoitteiden madaltumista, jos seuraaja on demokraattien Hillary Clinton, tavoitteet toteutunevat sellaisinaan.

Mahdollisen poliittisen myötätuulen lisäksi tavoitteiden toteutumista voi siivittää myös se, että TIME-lehden mukaan USA:ssa on virinnyt vesivoima-renessanssi. Uutta pienvesivoimaa suunnitellaan, rakennetaan ja vanhoja, käyttämättömiä vesivoimaloita otetaan uusittuina käyttöön. Kaikkea uusiutuvaa energiaa ei siis tarvitse tehdä auringolla ja tuulella.

Obaman esitys on tervetullut Pariisin loppuvuoden ilmastokokousta ajatellen. Mutta se ei yksin riitä. Tarvitaan myös konkreettista ohjelmaa maailman suurimmalta kasvihuonekaasujen päästäjältä, Kiinalta. Yhdysvallat ja Kiina julkistivat viime marraskuussa Pekingissä raami-ilmastotavoitteensa, joiden mukaan Kiina aikoo pysäyttää kasvihuonekaasupäästöjensä kasvun vuoteen 2030 mennessä ja USA puolestaan lupasi vähentää päästöjään neljänneksellä vuoden 2005 tasosta.

Supervaltojen ilmoitus keräsi asiantuntijoilta kiitosta, mutta Kiinan ilmoituksen ”epämääräisyys” jätti kysymysmerkkejä ilmaan. Nyt Yhdysvallat on täsmentänyt ja myös kiristänyt päästöjen vähennystavoitteitaan, ja vastaavaa odotetaan Kiinalta, joka rakentaa huimaa vauhtia aurinko- ja tuulivoimaa mutta samalla myös hiilivoimaa ja sen myötä kasvattaa päästöjään. Riittääkö muille pelkkä ilmoitus päästöjen kasvun pysäyttämisestä vuoteen 2030 mennessä? Tuskinpa.

Ja tuskinpa Obama haluaa Pariisin neuvotteluista pelkän luun käteen, kuten kävi vajaat kuusi vuotta sitten Kööpenhaminan ilmastokokouksen jälkeen.

Tulosta

Kommentointi

Otsikko:
Kommentti:
Nimi:
 

Kommentit