18.08.2014, kello 12.50

Sääntely lisää työtä

Yksi suosikeistani uudeksi lentäväksi lauseeksi on ympäristöministeri Ville Niinistön viime marraskuussa lanseeraama ”sääntely lisää työtä” (tarkka lainaus: ”vähäpäästöisten ratkaisujen käyttöönottoa vauhdittava sääntely-ympäristö”). Ministerin kantava ajatus oli, että politiikoilla on yrityksiä parempi näkemys tulevaisuudessa tarvittavista tuotteista ja palveluista. Sääntelyllä suomalaisyritykset voidaan ohjata kehittämään näitä tuotteita ja palveluita. Rohkenen epäillä. Globaaleja trendejä kannattaa tietenkin seurata ja mahdollistaa niihin liittyvä tutkimus ja tuotekehitys Suomessa, mutta sääntelyllä ohjaaminen…

Työllisyyttä ja työpaikkoja sääntely tuskin lisää, mutta lisää työtä sääntely varmasti aiheuttaa. Energiayritysten sääntelyä lisätään monenlaisilla säädöksillä, kuten uusilla raportointivaatimuksilla, erilaisilla luvitusprosesseilla  jne. Viime keväänä energiayhtiöt velvoitettiin raportoimaan kaikki johdannaisiin liittyvät kaupat (ns. EMIR-asetus) ja ensi keväänä on odotettavissa fyysisen sähkökaupan raportoinnin alkaminen (ns. REMIT-asetus). Erilaisten vaatimusten täyttäminen edellyttää aikaa ja rahaa, ja lopulta käytetyn rahan ja ajan maksaa asiakas. Asiakkailla olisi rahalle varmasti muutakin käyttöä.

Suomessa ja jopa EU:ssakin on herätty pohtimaan sääntelyn mielekkyyttä. On herännyt terve epäilys, että sääntely saattaa tukahduttaa hyvät ideat ja orastavat liiketoimet. Poliitikoille hyvän tekeminen sääntelyä vähentämällä voi olla kova pala. On hienompaa kertoa uuden asetuksen valmistelusta kuin vanhan lakkauttamisesta. Useista normitalkoista huolimatta sääntelyn määrä on tavannut kasvaa.

Sääntelyn purkamisella ja yksinkertaistamisella voidaan kuitenkin oikeasti mahdollistaa uusia innovaatioita ja liikeideoita. Suomi-areenassa poliitikot lupasivat selvittää energian pientuotannon tiellä olevia sääntöjä ja määräyksiä. Niitä löytyi erityisesti tullin määräyksistä ja kuntakohtaisista rakennusmääräyksistä. Suomalaisen energiantuotannon tiellä ovat myös mm. tuulivoimaloiden melurajat ja polttoaineiden verotuksen kanssa soutaminen ja huopaaminen. Moni asia eteneekin paremmin ilman poliitikkojen laatimia normeja. Energiayhtiöt ovat itse halunneet edistää pientuotantoa yksinkertaistamalla pientuotannon verkkoon liittämisen ohjeita sekä luomalla palveluita, joilla pientuottaja voi myydä tuottamaansa energiaa markkinoille.

Tulosta

Kommentointi

Otsikko:
Kommentti:
Nimi:
 

Kommentit