17.12.2014, kello 09.00

Ministeri Sirpa Paatero:

Energiapolitiikkaa ilman tukia

Kehitys- ja valtion omistajaohjausministeri Sirpa Paateron mielestä Suomen tulee toteuttaa lähivuosina kustannustehokkaita ja markkinaehtoisia energiapoliittisia ratkaisuja.

Paatero kannattaa parlamentaarisen energia- ja ilmastokomitean linjauksia energiatuotannon tukipolitiikan asteittaisesta alasajosta.

— Ideaali energiapolitiikkaa toimii ilman tukia. Milloin siihen päästään, en tiedä, mutta haluaisin olla mukana toteuttamassa sitä.

Iso-Britannian ydinvoimatuotannon kaltaista tukea Paatero ei pidä kestävänä energiapolitiikkana.

— Meidän ilmasto-olosuhteet, pitkät etäisyydet ja energiaintensiivinen teollisuus edellyttävät kustannustehokasta, kohtuuhintaista omaa tuotantoa.

Paatero pitää suomalaisen energiapolitiikan suurta linjaa kestävänä myös parlamentaarisen energia- ja ilmastokomitean johtopäätösten valossa.

— Meidän vahvuutemme on siinä, että meillä on monipuolinen sähkön ja energian tuotannon paletti. Tämä on hyvä lähtökohta myös tulevien vuosien energiapolitiikalle.

— Kotimaisuusastetta tulee edelleen parantaa sekä sähkön että kokonaisenergian tuotannossa, muistuttaa Paatero.

Suuri tavoite on tavoitella vuositasolla täyttä sähkön ja kokonaisenergian osalta 60 prosentin omavaraisuutta.

Kotimaisuutta edistettävä laajalla rintamalla

Kotimaisuutta voidaan energian tuotannossa Paateron mielestä lisätä lavealla rintamalla. Metsäbiomassaa voidaan jalostaa kaasuksi, dieseliksi liikennepolttoaineena sekä energiakäytössä yhdistetyssä lämmön ja sähkön tuotannossa.

— Tämän lisäksi meillä on osaamista uusiutuvien aurinko-, tuuli- ja aaltovoiman teknologian kehittämisessä. Kyse ei ole vain Suomessa tapahtuvasta tuotannosta vaan myös uusiutuvan energian tuotantoon tarkoitetun teknologian kehittämisestä ja sen viennistä kehitysmaihin.

Tuulivoimaloiden hidasta luvituskäytäntöä Paatero pitää selkeänä ongelmana ja esteenä tuulivoiman rakentamisella.

— Tästä on tullut selkeä hidaste energiapolitiikan toteuttamiselle, harmittelee Paatero.

— Jos itse tuulivoimala nousee kolmessa päivässä, kun lupaprosessi on ensin vienyt kolme vuotta, niin eihän se voi olla oikein. Kun meillä on julkinen tahtotila tuulivoiman rakentamiseen, se tulisi näkyä myös hankkeiden toteuttamisessa.

 

Sirpa Paateron laajempi haastattelu on luettavissa Energiauutisten painetusta numerosta 7/2014.

teksti Markku Laukkanen

kuva Lehtikuva Oy

Tulosta

Kommentointi

Otsikko:
Kommentti:
Nimi:
 

Kommentit