08.01.2014, kello 16.45

EstLink2-kaapelia kokeiltu: Suomen ja Viron välinen uusi yhteys koekäytössä

Suomen kantaverkkoyhtiö Fingrid ja Viron kantaverkkoyhtiö Elering ovat koekäyttäneet uutta Suomen ja Viron välille rakennettua EstLink2-merikaapelia.

Tehotestit toteutettiin syksyn aikana onnistuneesti. Kaapelin koekäyttö alkoi joulukuussa ja se jatkuu helmikuun alkuun saakka. Koekäyttöjatkon aikana yhteys on sähkömarkkinaosapuolten käytettävissä. Koska yhteys on vielä testaus- ja säätövaiheessa, voidaan sähkömarkkinaosapuolille annettavaa kapasiteettia joutua rajoittamaan lyhyelläkin varoitusajalla.

EstLink2-kaapelin käyttöönoton jälkeen nousee Virosta Suomeen suuntautuvan liikenteen kapasiteetti 350 megawatista 1000 megawattiin ja Suomesta Viroon suuntautuvan liikenteen kapasiteetti 850 megawattiin. Suomesta Viroon suuntautuvan liikenteen kapasiteettirajoitus poistuu vuoden 2014 syyskuussa.

Virallisesti EstLink2-luovutetaan tilaajalle helmikuussa. Yhteyden kokonaispituus on 170 kilometriä, josta merikaapelia on 145 kilometriä. Yhteyden molemmissa päissä on suuntaaja-asemat, jotka muuttavat merikaapelissa välitettävän tasasähkön vaihtosähköksi ja päinvastoin. Merikaapeli liittyy Suomessa kantaverkkoon Anttilan sähköasemalla Porvoossa. Virossa liittymiskohta maan kantaverkkoon on Püssin sähköasemalla maan itäosassa.

Yhteyden rakentaminen maksoi 320 miljoonaa euroa, joka jaettiin Suomen ja Viron kantaverkkoyhtiöiden kesken. Euroopan unionin investointituen osuus hankkeessa olisi 100 miljoonaa euroa.

Tulosta

Kommentointi

Otsikko:
Kommentti:
Nimi:
 

Kommentit