09.01.2014, kello 17.11

EU:n tulevaisuus kiteytyy energiapolitiikassa

Energia on EU:n keskiössä myös ensi toukokuun EU-vaalien jälkeen koittavalla uudella viisivuotiskaudella. Energiauutiset kysyi minkälaisia terveisiä eurooppalainen teollisuus ja energia-alan yritykset uusille päättäjille haluavat lähettää.


— Kuka tahansa EU-komission keulaan valitaankin, on hänen oltava vahva johtaja. Mikään hallitus ei toimi, jos siinä on 28 pääministeriä. On asetettava selkeät prioriteetit ja yhteinen visio, johon kaikki pyrkivät, vaatii Euroopan elinkeinoelämää edustavan BusinessEuropen pääjohtaja Marcus Beyrer.

Samaa mieltä on Euroopan sähköntuottajien Eurelectricin pääjohtaja Hans ten Berge. Hänen mukaansa EU:n energiapolitiikassa on menty yksi askel eteen ja kaksi taaksepäin. Ensin yksi komissaari esittää kilpailukykyä tukevan ehdotuksen ja seuraavaksi toinen jotain täysin päinvastaista.

— Europarlamentin ja jäsenmaiden on päätettävä, mikä on tahtotila. Esimerkiksi yhdistelmä tiukka päästövähennystavoite ja halpa energia on sula mahdottomuus. 

Täyskäännös tarpeen

Nykytilanne saa rauhallisen ten Bergen hiiltymään. Sähkön tukkumarkkinahinta on Euroopassa historiallisen alhainen ja loppuasiakashinta taas on hypännyt pilviin. Alan toimijoilla ei siis ole varaa investoida ja kuluttajien kipukynnys on ylittymässä. Tämä olisi Eurelectricin pääjohtajan mukaan hyväksyttävissä, jos EU:n 2020-tavoitteet toteutuisivat aidosti. Päästövähennystavoitteen toteutuminenhan ei johdu EU:n toimenpiteistä tai hyvästä ohjelmasta, vaan talouskriisistä.

Ten Berge vaatii EU-päättäjiä kääntämään koko asetelman toisinpäin, kun vuoden 2030 energia- ja ilmastotavoitteista päätetään.

— Kohtuuhintaisen energian on oltava ykköstavoite. Vain tämän tavoitteen avulla Eurooppa pääsee jaloilleen ja pärjää globaalissa kilpailussa.

Markkinaehtoisuus pois pannasta

Eurelectricin pääjohtaja Hans ten Bergen mukaan yksi syntipukki eurooppalaisen energiasektorin nykyongelmiin on valtiontukipolitiikka.
Kuva: Euroopan komission kuvapalvelu, BusinessEurope ja Eurelectric.

Komissio valmistelee parhaillaan energiantuotannon valtiontukisääntöjen uudistamista. Tavoite on, että sääntöjä tiukentava uudistus hyväksytään vielä tällä vaalikaudella. Uuden EU-komission on Eurelectricin pääjohtajan mukaan otettava jyrkempi linja. Ainoa kestävä ratkaisu on lopettaa nykyisen kaltainen tukipolitiikka.

Energian saatavuudesta huolehtiminen on Eurelectricin kolmas odotus uudelle EU-komissiolle. Ten Bergen mukaan politiikkojen on tehtävä selväksi, että kapasiteetilla on arvonsa. Varakapasiteettia tarvitaan, kun tuulivoimaa ja aurinkosähköä ei ole saatavilla.

— Hiilidioksidipäästöjä on tietenkin rajoitettava. Hiilidioksidipäästöjen rajoittamisen on oltava kuitenkin järjestelmän osa, ei kokonaisuudesta irrallaan oleva toiminto, ten Berge toteaa.

Eurooppalaisen sähköalan ja BusinessEuropen mielestä EU:lle riittää yksi tavoite vuodeksi 2030: päästöjen vähentäminen. Energiatehokkuutta ja uusiutuvaa energiaa koskevista numeerisista tavoitteista voidaan luopua.

— Vahva päästökauppajärjestelmä, yksi tiukka päästövähennystavoite ja tukien lopettaminen. Tämän paketin avulla saavutetaan tehokkaampi energiantuotantojärjestelmä ja korkeammat päästöoikeuksien hinnat. Se kannustaisi terveellä tavalla investoimaan vähähiiliseen ja energiatehokkaaseen teknologiaan, ten Berge summaa.

Laajempi haastattelu on julkaistu Energiauutisten painetussa versiossa 1/2014.

Teksti: Heli Satuli

Tulosta

Kommentointi

Otsikko:
Kommentti:
Nimi:
 

Kommentit