05.04.2017, kello 15.58

Suurinvestointeja kantaverkkoon

Fingrid jatkaa markkinasaarnaa

Kantaverkkoyhtiö Fingrid jatkaa vuosi sitten käynnistämiään toimia markkinaehtoisten ratkaisujen vahvistamiseksi. Samalla yhtiö näyttää käytännön mallia investoimalla tuntuvasti uusiin verkkoyhteyksiin ja vanhojen yhteyksien modernisointiin.

Keväällä 2016 Fingrid julkaisi keskustelupaperin, jossa se kuvasi huolestunein sanankääntein sähkömarkkinoiden nykytilaa ja mahdollisia kehityspolkuja. Yhtiö pyysi muilta markkinatoimijoilta näkemyksiä hahmottelemastaan tilannekuvasta ja julkaisi saamastaan palautteesta yhteenvedon saman vuoden syksyllä.

Nyt on sitten toimenpiteiden aika, mille Fingrid on antanut nimen ”Johtokatu - tiekartta vihreään sähköjärjestelmään". Siinä yhtiö sanoo alan nykyslangin mukaisesti asettavansa sähkönkuluttajan, siis asiakkaan keskiöön. Ja riippumatta siitä, onko asiakas suuri vai pieni.

Matkalla vihreään sähköjärjestelmään Fingrid aikoo edistää sellaisia sääntöjä, jotka antavat hinnan ohjata sähkön tuotantoa ja kulutusta. Matkaeväinä on myös markkinoiden joustavuuden lisäämistä, jotta sähkö riittäisi eri tilanteissa.

Satojen miljoonien eurojen investoinnit

Markkinat ja sähköjärjestelmä tarvitsevat alleen kovan infran, joista keskeisin on kantaverkko. Fingridillä on valmisteilla kolme merkittävää siirtoyhteyttä, joiden avulla se haluaa varmistaa vihreään sähköjärjestelmään siirtymisen hallitusti ja turvallisesti.

Suomen ja Ruotsin välille rakennetaan kolmas 400 kilovoltin vaihtosähköyhteys viimeistään vuonna 2025. Jotta hankkeen aikataulu voidaan varmistaa, noin 200 miljoonaa euroa maksavan yhteyden saattaminen EU:n energiainfrastruktuurin kärkihankkeiden listalle vuoden 2017 aikana on yhtiölle tärkeää.

Uusi yhteys lisää maiden välistä siirtokapasiteettia 800 megawattia. Siirtoyhteys Ruotsiin edellyttää myös Suomen sisäisten yhteyksien vahvistamista. Metsälinja Oulusta Petäjävedelle lisää Pohjois- ja Etelä-Suomen välistä siirtokapasiteettia 700 megawattia.

Samanaikaisesti Suomen ja Ruotsin kantaverkkoyhtiöt ovat aloittaneet uuden Merenkurkun tasasähköyhteyden suunnittelun. Uusi noin 800 megawatin suuruinen yhteys on suunniteltu toteutettavaksi 2020 luvun loppuun mennessä. Merenkurkun yhteys korvaisi käyttöikänsä päähän tuleva Fenno-Skan 1 tasasähköyhteyden.

Yhteistyötä, yhteistyötä ja yhteistyötä

Fingridin toimitusjohtaja Jukka Ruusunen painottaa, että Suomi on osa kehittyviä Itämeren alueen sähkömarkkinoita. Siksi Fingrid kehittää sähkömarkkinoiden toimintaa alueellisten ja eurooppalaisten markkinoiden lähtökohdasta.

Ruususen mukaan uudet siirtoyhteydet tuovat markkinahyötyjä koko Itämeren alueelle ja mahdollistavat sähköjärjestelmän muutoksen, johon liittyy merkittävä uusiutuvan sähköntuotannon lisääminen.

- Teemme yhteistyötä monien tahojen kanssa kehittääksemme markkinasääntöjä tulevaisuuden sähköjärjestelmään sopiviksi. Eurooppalainen yhteistyö ENTSO-E:ssä liittyy tiiviisti verkkosääntöjen täytäntöönpanoon. Ja jo kerran hiipuvaksi luultu pohjoismainen yhteistyö on lähtenyt uuteen roihuun: verkkosäännöt edellyttävät esimerkiksi siirtokapasiteetinlaskenta-alueittain yhteisiä menetelmiä ja niiden laatimisessa teemme työtä yhdessä Pohjoismaiden ja Baltian kantaverkkoyhtiöiden kanssa.

Kotimainen yhteistyö eri sidosryhmien kanssa Fingridissä keskittyy ennen kaikkea markkinoiden kehittämisen yhteen avainkohtaan - kulutusjouston synnyttämiseen.

Kuva: Scanstockphoto

Tulosta

Kommentointi

Otsikko:
Kommentti:
Nimi:
 

Kommentit