10.02.2015, kello 15.59

VTT:n uusi järjestelmä mittaa ja esittää energiankulutusta

Kulutustieto visuaaliseksi

Ajantasainen sähkön, lämmön ja veden kulutustietojen visuaalinen esittäminen kuluttajille vähentää energiankulutusta 5–10 prosenttia. VTT on rakentanut järjestelmän Otaniemen tutkijahotelliin.

VTT:n kehittämän järjestelmän avulla sähkönkulutusta voidaan seurata jopa 10 kertaa tarkemmin kuin tavanomaisessa seurannassa. Järjestelmän käyttöliittymä analysoi mittaustietoa ja visualisoi sitä.

— Tarkastakaan mittaustiedosta ei ole hyötyä, jos informaatiota ei visualisoida asukkaille tai kiinteistön omistajille ymmärrettävään muotoon, toteaa Janne Peltonen VTT:ltä.

Järjestelmä kerää rakennuksen 4000 mittauspisteestä tuntikohtaista kulutustietoa sähkönkulutuksesta, ilmastoinnista, lämmityksestä ja vedenkulutuksesta sekä ajantasaisia sähkönkulutustietoja rakennuksesta ja sen 52 huoneistosta. Järjestelmä perustuu avoimeen EU:n Fiware-ohjelmistotyökaluun, joka soveltuu tutkimuslaitoksille ja erilaisille palveluntarjoajille. Sovellus voidaan laajentaa pilvipalvelun avulla kaupunginlaajuiseksi. Sen kehittämisessä on otettu huomioon turvallisuus- ja yksityisyysvaatimukset.

Hankkeen avulla suomalaista teknologiaosaamista on tarkoitus viedä maailmalle. Esimerkiksi Kiinassa on meneillään useita rakennushankkeita, joihin etsitään tämänkaltaisia ratkaisuita.

— Kiinassa rakennusteknologia on vanhanaikaista ja rakennusten energiahukka on suuri. Yksinkertaisillakin parannuksilla voidaan merkittävästi vähentää energiankulutusta ja vaikuttaa kasvihuonepäästöihin, Peltonen huomauttaa.

Kilpailu Kiinan teknologiamarkkinoilla on kuitenkin kovaa. Suomalaisten toimijoiden vahvuutena on arktinen teknologia, joka soveltuu Pekingiin ja sitä pohjoisemmille alueille.

Kuva: Scanstockphoto

Tulosta

Kommentointi

Otsikko:
Kommentti:
Nimi:
 

Kommentit