23.05.2018, kello 14.50

Helikopteri kerää arvokasta tietoa ilmajohtoverkoista

Lentokuvaus on tehokasta

Sähköverkkoyhtiö Elenian sähköverkkoja kuvataan kesän aikana helikopterista. Kuvattava kertyy yhteensä lähes viisituhatta kilometriä.

Ilmakuvaus on tehokas tapa tutkia sähköverkkojen kuntoa.

Elenian ilmajohtoverkkojen yllä pörräävät helikopterit keräävät kesäkuukausien aikana tietoa yhtiön verkkojen tilasta. Tavoitteena on kuvata 3700 kilometriä 20–45 kilovoltin keskijännitteistä runkojohtoa ja 1100 kilometriä 110 kilovoltin suurjännitteistä jakelua. Kuvauksia tehdään eri puolilla Elenian verkkoaluetta — Kanta- ja Päijät-Hämeessä, Pirkanmaalla, Keski-Suomessa sekä Etelä- ja Pohjois-Pohjanmaalla.

Yhtiön kaikki 20–110 kilovoltin ilmajohdot syynätään vuosien 2017–2020 välisenä aikana ilmasta käsin.

— Lentojen aikana kolme kameraa kuvaa kaikkia ilmajohtoverkon komponentteja eri suunnista. Lisäksi otamme yleiskuvia johtoalueesta, kertoo kunnonhallinnasta vastaava asiantuntija Pauliina Salovaara.

— Kesän aikana kuva-aineisto tutkitaan, jonka jälkeen voimme päättää kunnostusta kaipaavat kohteet. Jo lentojen aikana on helppo paikallistaa sähköverkon kriittisimmät kohteet, kuten heikkokuntoiset sähköpylväät. Heikoimmat kohteet voidaan korjata saman tien.

Helikopteriin asennettu laserkeilain kerää ilmajohtoverkosta hyvin tarkkaa aineistoa. Johtoalueiden raivauksen tarve sekä rakennusten ja rakenteiden etäisyydet sähköverkosta voidaan tutkia aineiston avulla helposti.

— Lentokuvaus paljastaa kohteet, joissa sähköverkon alapuolella tai läheisyydessä on tavaraa, jotka voivat aiheuttaa turvallisuusriskin. Tämän jälkeen voimme opastaa rakenteiden sijoittelussa kiinteistöjen omistajia, Salovaara kertoo.

Ilmakuvaus on tehokasta

Ilmakuvat ja laserkeilaukset ovat luotettava tapa tarkastaa sähköverkon kuntoa. Lisäksi lentotarkastukset tehostavat sähköverkon kunnossapitoa. Ilmakuvat paljastavat yksityiskohtia, joita ei maasta voi havaita. Lentojen aikana kuvattua materiaalia voidaan pyörittää yhä uudelleen ja uudelleen tietokoneella ja tutkia sähköverkkoa yksityiskohtaisesti.

— Korjaustyökin nopeutuu, kun asentajat ja raivaajat pääsevät tekemään korjauksia valmiit työohjeet mukanaan. Vuodenaika ja säät eivät rajoita työtämme, vaan voimme tehdä tarkastusta tauotta. Näin parannamme myös sähkönjakelun varmuutta, Salovaara sanoo.

Johtokatujen reunoilla — vierimetsäalueella — sähköverkojen päälle kallistelevat puutkin ilmakuvaus paljasta. Tällaiset kohteet on helpompi havaita ilmasta kuin maasta. Myös sähköverkon suunnittelu tehostuu, kun teknisten verkostokuvien rinnalla voidaan käyttää ilmakuvia.

teksti Petri Sallinen / kuva Lehtikuva Oyj

Tulosta

Kommentointi

Otsikko:
Kommentti:
Nimi:
 

Kommentit