12.12.2018, kello 10.51

Ennuste vuoteen 2027

Merituulivoimaa roimasti lisää

Maailman merituulivoimamarkkinalla nähdään voimakas kasvu seuraavien 10 vuoden aikana. Globaali merituulivoiman teho nousee nykyisestä vajaasta 50 GW:sta noin 730 GW:iin vuoteen 2027 mennessä.

Näin arvioi amerikkalainen energiatutkimusyritys Wood Mackenzie (Woodmac). Sähköstä ja uusiutuvasta energiasta vastaava yhtiön johtaja Luke Lewandowski sanoo, että globaalia kasvua ruokkii ennen kaikkea merituulivoimamarkkinan vahva kehitys Euroopassa.

Euroopassa on tämän vuoden loppuun mennessä asennettua merituulivoimakapasiteettia noin 16 GW ja vuoden 2027 loppuun mennessä sitä arvioidaan olevan 47 GW lisää eli yhteensä noin 63 GW. Luvut kertovat Lewandowskin mukaan siitä, että Eurooppa on koko markkinan keskipiste.

- Eurooppalaisten kokemus merituulivoimasta on rohkaissut muillakin mantereilla sijaitsevien maiden hallituksia tukemaan merituulivoimaa yhtenä keinona leikata hiilidioksidipäästöjä, kasvattaa uusiutuvan energian tavoitteita ja varmistaa omaa sähköntuotantoaan.

Woodmac ennustaakin, että esimerkiksi Etelä-Korea ja Japani, joilla tällä hetkellä ei ole vielä lainkaan merituulivoimaa, ovat vuoteen 2027 mennessä rakentaneet sitä yhteensä 2 GW.

Pohjoismaat kärkijoukkoa

Euroopan merituulivoimamarkkinan kehityksessä omaksi kärkijoukoksi erottuvat pohjoismaat. Rakennus- ja käyttökustannusten laskiessa Norjassa, Ruotsissa ja Suomessa tullaan näkemään ilmoitusten ”myräkkä” uusista merituulivoimaprojekteista, arvioi Luke Lewandowski. Tanska on ollut tällä tiellä jo pitkään.

Pohjoismaat yksin voivat kattaa jopa 15 prosenttia merituulivoiman globaalista kasvusta seuraavien kymmenen vuoden aikana.

Teksti: Jukka Kortelainen/ Kuva: Getty Images

Tulosta

Kommentointi

Otsikko:
Kommentti:
Nimi:
 

Kommentit