10.11.2017, kello 14.10
Päästöoikeuksia voidaan imuroida markkinoilta
Päästökaupan asema vahvistuu
Päästöoikeuksien määrää voidaan tarvittaessa vähentää EU:n päästökauppajärjestelmässä. Asiasta sovittiin eilen. Tämä nostaa päästöoikeuksien hintaa ja vahvistaa päästökaupan asemaa ja ohjausvaikutusta.
Päästökaupan asema vahvistuu merkittävästi, kun päästökaupan osaksi räätälöity markkinavakausmekanismi otetaan käyttöön. Markkinavakausmekanismin avulla vapaita päästöoikeuksia voidaan imuroida markkinoilta, jos niiden määrä markkinoilla on liian korkea. Vuoden 2024 jälkeen varastoon kertyneitä päästöoikeuksia voidaan myös mitätöidä. EU:n päästökauppaa on jo pitkään vaivannut päästöoikeuksien ylitarjonta.
Niukkuuden lisääminen päästöoikeusmarkkinoilla nostaa yleensä päästöoikeuden hintaa. Samalla päästökaupan ohjausvaikutus kasvihuonekaasupäästöjen vähentämiseksi vahvistuu. Päästöoikeuksilla käytävä kauppa on todettu olevan markkinaehtoinen tapa torjua ilmastonmuutosta. Päästökaupassa päästöoikeuden hinta antaa hiilidioksidipäästöille arvon. Kun päästöoikeuden hinta on riittävän korkea, ohjaa tämä esimerkiksi energiantuottajia investoimaan päästöttömiin tuotantomuotoihin.
— Toimiva hintaohjaus edellyttää kuitenkin sitä, että päästökaupalla on vahva rooli ilmastopolitiikassa, toteaa energiantuotannosta vastaava johtaja Jari Kostama Energiateollisuus ry:stä.
Kostaman mielestä päästökaupan roolin vahvistaminen on hyvä asia. Seuraava looginen askel olisi lämmityssektorin siirtäminen osaksi EU:n päästökauppaa. Tällä hetkellä sähkölämmitteiset rakennukset ja kaukolämmitettävät talot ovat jo päästökaupan piirissä niiden käyttämän energian kautta.
— Suurin osa eurooppalaisista rakennuksista lämpiää kuitenkin yhtä talokohtaisilla järjestelmillä, jotka eivät ole mukana päästökaupassa. Niiden polttoaineena on lähes aina fossiilisia polttoaineita — maakaasua tai öljyä — joiden polttaminen tuottaa hiilidioksidipäästäjä, Kostama kertoo.
Kiinteistökohtainen lämmitys on EU:n alueella toiseksi suurin ilmastopäästöjen aiheuttaja liikenteen jälkeen. EU-alueen kasvihuonekaasupäästöistä 24 prosenttia on peräisin lämmityssektorilta.
Suomessa lämmityssektorilla suurin osa kiinteistöistä on jo päästökaupan piirissä. Vain öljyä lämmityspolttoaineena käyttävät rakennukset ovat päästökaupan ulkopuolella.
Kuva Scanstockphoto
Lue täältä tarkemmin kuinka EU:n päästökaupan markkinavakausmekanismi toimii.
Kommentit