27.11.2018, kello 11.08

Energiassa nousua kaksi kolmannesta

Sähkö kallistuu yhä Norjassa

Kotitaloussähkön keskimääräinen hinta kohosi Norjassa 66 prosenttia kuluvan vuoden kolmannella neljänneksellä verrattuna samaan ajankohtaan vuonna 2017, kertoo maan tilastoviranomainen SSB.

SSB:n mukaan kyseessä on korkein hinnan nousu sitten vuoden 2011 ensimmäisen neljänneksen jälkeen. Vertailuhinta sisältää vain energiaosuuden, ei siis sähkönsiirron hintaa eikä veroja.

Norjan vesivarasto- ja energiaviranomainen NVE sanoo, että sähköenergian näinkin suuri hinnan nousu on nähtävä vesivoiman niukkuuden valossa. Syyskuussa Norjassa satoi kohtuullisen paljon, mutta silti vesivarastoihin jäi vielä rutkasti vajetta erittäin kuivan kesän jälkeen.

Lokakuun alussa vesivarastojen täyttöaste oli 76,8 prosenttia. Se oli lähes 10 prosenttiyksikköä normaalin alapuolella. Marraskuun puolivälissä tilanne oli hieman helpottunut, kun 79,3 prosentin täyttöaste oli enää vajaat 4 prosenttiyksikköä ajankohdan keskiarvon alapuolella.

Vesivoiman niukkuus on johtanut siihen, että sähkön hinta Norjassa on hivuttautunut naapurimaiden hintakehityksen virtaan, jossa yhtenä keskeisenä tekijänä ovat fossiilisiin polttoaineisiin liittyvät päästöoikeuskustannukset.

Teksti: Jukka Kortelainen/ Kuva: Scanstockphoto

Tulosta

Kommentointi

Otsikko:
Kommentti:
Nimi:
 

Kommentit