12.03.2014, kello 13.46
Tavoitteena kaksisuuntainen sähkökauppa
Sähkön vientiä Venäjälle testataan
Suomen ja Venäjän kantaverkkoyhtiöt kokeilevat, miten sähkön vienti Suomesta Venäjälle onnistuu.
Kokeilussa koekäytetään yhtä Viipurin neljästä 350 megawatin muuttaja-asemasta. Muuttaja-asema muuntaa tasajännitteen vaihtojännitteeksi, koska Suomen ja Venäjän kantaverkot on yhdistetty tasajänniteyhteydellä. Kummankin maan kantaverkossa liikkuva sähkön on kuitenkin vaihtojännitteistä. Kokeilun tavoitteena on tarkistaa, miten laitteisto toimii Suomesta Venäjälle suuntautuvassa sähkönsiirrossa.
Suomen kantaverkkoyhtiö Fingrid, Venäjän kantaverkkoyhtiö Federal Grid Comapany ja Venäjän verkko-operaattori System Operator valmistelevat Suomesta Venäjälle suuntautuvan sähkökaupan teknisiä ja kaupallisia valmiuksia. Tällä hetkellä maiden välinen sähkökauppa on yksisuuntaista — sähköä tuodaan vain Venäjältä Suomeen ja Suomen kautta pohjoismaisille markkinoille.
— Suomesta Venäjälle suuntautuva sähkökauppa lisää maiden välisten siirtoyhteyksien arvoa, toteaa suomalaisia energiayrityksiä edustava Energiateollisuus ry.
Lappeenrannan teknillisen yliopiston (LUT) arvion mukaan vienti Suomesta Venäjälle olisi ainakin alkuvaiheessa vähäistä. Silti kokemukset maiden välisestä kaksisuuntaisesta sähkökaupasta ovat hyödyllisiä. Sähkömarkkinoilla tapahtuvat muutokset lisäävät sähköntuotannon vaihtelevuutta Euroopassa.
— Kun sähköntuotannon vaihtelevuus lisääntyy, parantaa myös Suomen ja Venäjän välinen kaupankäyntimahdollisuus energiajärjestelmän tasapainoa ja tehokkuutta, Energiateollisuus ry toteaa.
Sähkökaupan läpinäkyvyyden merkitys korostuu Energiateollisuus ry:n mielestä Suomen ja Venäjän välisessä sähkökaupassa. Tieto rajasiirtoyhteyksien käytöstä olisi oltava kaikkien markkinatoimijoiden käytettävissä.
Kuva: Scanstockphoto
Kommentit