21.10.2014, kello 13.51

Saksa leikkaa uusiutuvan tukea 0,07 senttiä/kWh

Uusiutuvan energian tuki joutuu vuonna 2015 Saksassa ensimmäisen kerran leikkauksen kohteeksi. Tavoitteena on alentaa kotitalouksien sähkölaskuja. Vihreät kritisoivat toimea, mutta yllättävää kyllä eivät itse leikkausta vaan sen pienuutta.

Saksalainen kotitalous maksaa sähköstään noin 30 senttiä/kWh. Se on helmikuussa julkistetun tutkimuksen mukaan 48 prosenttia enemmän kuin eurooppalainen kotitalous keskimäärin maksaa sähköstä.

Saksalaisen kuluttajan maksamasta sähkölaskusta noin viidennes on uusiutuvan energian tukea. Tänä vuonna tuki on ollut 6,24 senttiä/kWh, ensi vuonna se putoaa 6,17 senttiin/kWh, eli pudotus on kokonaisuudessaan ”hulppeat” 0,07 senttiä7kWh.

Tukimaksun suuruus seuraavalle vuodelle päätetään aina kuluvan vuoden lokakuun 15. päivänä.

Tukimaksun alentumisen syistä erimielisyyttä

Tämän vuoden elokuussa Saksan uusiutuvan energian lakia muutettiin niin, että vaatimukset uusiutuvan energian kehittämisestä ja siitä saatavista kompensaatioista poistettiin. Käytännössä sen pitäisi tarkoittaa myös, että kotitaloussähkön hinta ei enää automaattisesti nouse.

– Pääsyy tuen laskuun on, että uusiutuvan energian markkinariskit eivät ole toteutuneet arvioidulla tavalla, Saksan verkkoviraston Bundesnetzagenturin pääjohtaja Jochen Homann sanoo.

– Tuuli- ja aurinkoenergian tuotanto ei ole ollut odotusten suuruista vaan alle keskimääräisen tuotannon.

Kaikki energia-analyytikot eivät välttämättä näe yhteyttä uudistusten ja alentuvan tukimaksun välillä.

– Ennusteet tukimaksun alenemisesta vuodelle 2015 ilmenivät jo aikaisin tänä vuonna, kuukausia ennen lakiuudistusta," Solar Clusters Baden-Württembergin toimitusjohtaja Carsten Tschamber sanoo.

Tukimaksu laskisi hieman tammikuussa 2015 ilman lakimuutostakin, toteaa Tschamber, jonka edustama yhteisö kerää aurinkoenergiaketjussa vaikuttavia päättäjiä yhteen.

Tschamberin mielipiteeseen yhtyvät muutamat muutkin uusiutuvaa energiaa edistävät energia-analyytikot, muun muassa freiburgilaisesta Fraunhofer-Instituutista tai berliiniläisestä Agora Energiewende – ajatushautomosta.

Kotitaloussähkön hinta-aleen on varaa

– Kotitaloussähkön hinnan alennuksiin on nyt varaa, sanoo Uusiutuvan Energian viraston toimitusjohtaja Philipp Vohrer.

Vohrerin mukaan kolmihenkinen kotitalous voi säästää noin 30 euroa, mikäli sähkönmyyjät siirtävät loppuhintoihin alentuneet tukimaksu- ja hankintakustannukset.

Edeltävinä vuosina tukimaksujen korotukset aiheuttivat paljon hintapiikkejä, mutta samaan aikaan tuettu uusiutuva tuotanto ja halvoista päästöoikeusmaksuista nauttinut hiilivoimatuotanto toivat markkinoille edullista sähköä, jota sähkönmyyjät eivät Vohrerin mukaan siirtäneet loppuhintoihin.

– Tästä syystä kotitaloussähkön hinta-aleen on jo pitkään ollut varaa. Ensi vuonna sähkönmyyjät eivät myöskään voi enää syyttää hinnannousuista tukimaksumekanismia.

Ennenaikaisesta optimismista varoittaa kuitenkin kunnallisten energiayritysten edusjärjestön toimitusjohtaja But Hans-Joachim Reck.

– Niin hyvältä kuin tämä kehitys ensisilmäykseltä saattaa näyttääkin, etenkin kuluttajille, voi siinä kertarysäyksellä käydä niin, että palataan takaisin vuoden 2014 korkeisiin tukimaksuihin.

Lyhyellä aikavälillä uudistus ei Reckin mukaan vaikuta mainittavasti tukimaksutasoon eikä siten myöskään sähkön hintatasoon.

Vihreät kritisoivat hallitusta teollisuustuen piilottelusta

Kaiken keskellä Saksan vihreä puolue syyttää talousministeri Sigmar Gabrielia ”anteliaiden poikkeuksien jakamisesta energiaintensiiviselle teollisuudelle".

Vihreiden mielestä uusiutuvan tukimaksu olisi voinut olla jo tänä vuonna huomattavasti alempi. Mutta sosiaalidemokraatit halusivat heidän mukaansa pitää koalitiohallituksen tuella maksun korkeana, jotta kykenivät samaan aikaan piilottelemaan teollisuudelle luvattuja loputtomia poikkeuksia tukimaksuun.

– Suuri koalitio ei siten ole vielä lunastanut lupaustaan selvästi pienemmästä taakankannosta, jonka se lupasi kotitalouksille sekä keskisuurelle ja pienelle teollisuudelle, vihreiden valtiopäiväryhmän apulaisjohtaja Oliver Krischer sanoo.

Yli 90 prosenttia saksalaisista kannattaa uusiutuvan lisäämistä

Korkeista kustannuksista huolimatta saksalaiset kannattavat laajalti uusiutuvia energiamuotoja. 92 prosenttia kansalaisista pitää joko tärkeänä tai erittäin tärkeänä, että uusiutuvaa energiaa lisätään entisestään.

Tällainen tulos saatiin Uusiutuvan Energian viraston äskettäin teettämästä tutkimuksesta, jossa kyselytutkimuslaitos TNS Emnid haastatteli hieman yli 1000 saksalaista eri puolilla maata.

– Ilmeisesti poliittisesti paisuteltu kustannuskeskustelu ei ole tarttunut kansalaisiin, Vohrer toteaa. Ihmiset yhdistävät uusiutuviin ennen kaikkea edut, kuten ilmastonmuutoksen hillintä tai yli sukupolvien kestävät terveet aatteet.

Kyselyyn vastanneista 75 prosenttia oli sitä mieltä, että uusiutuva energia takaa turvallisemman tulevaisuuden seuraaville sukupolville. Yli kaksi kolmannesta sanoi ilmaston suojelun edustavan heille nimenomaan uusiutuvan energian hyödyntämistä.

Vastanneista 62 prosenttia oli sitä mieltä, että uusiutuvien energiamuotojen hyödyntäminen auttaa vähentämään riippuvuutta tuontienergiasta.

– Alhaisia kustannuksia eivät vastaajat nähneet kovin tärkeinä, Vohrer huomauttaa. Mutta mikä tärkeintä, suuri enemmistö saksalaisista kannattaa uusiutuvan energian lisäämistä.

Lähde ja kuva: EurActiv Germany

Tulosta

Kommentointi

Otsikko:
Kommentti:
Nimi:
 

Kommentit