03.12.2014, kello 16.15

Uusi EDF-pomo vaatii korkeampia sähkön hintoja

Ranskalaisen EDF:n uusi toimitusjohtaja Jean-Bernard Levy on valittanut kotimaansa alhaisista sähköenergian hinnoista. Hänen mukaansa hintaregulaatio on pakottanut yhtiön rahoittamaan osingonmaksunsa osittain velalla.

Marraskuun lopulla EDF:n toimitusjohtajana aloittanut Levy ilmoitti Ranskan parlamentille, että hänen ensimmäinen tehtävänsä on tervehdyttää valtion 85-prosenttisesti omistama yhtiö taloudellisesti.

Puolustuselektroniikan yritystä Thalesia aiemmin johtanut Levy on sitä mieltä, että EDF on ollut pakko lisätä lainanottoaan, koska se joutui sopimaan valtion kanssa sähkön hinnan korotusten siirtämisestä. Kuluvan vuoden kesäkuun lopussa EDF:n nettolainat olivat yhteensä lähes 31 miljardia euroa.

Ranskassa sähkön hinnat ovat noin 35 prosenttia halvemmat kuin Euroopassa keskimäärin ja puolet halvempia kuin Saksassa. Lokakuussa maan hallitus antoi luvan korottaa hintoja vain 2,5 prosentilla, kun aikomus alun perin oli korottaa niitä 5 prosentilla.

Hallitus niin ikään luopui suunnitelmasta korottaa ensi vuoden alusta hintaa, jolla EDF:n täytyy myydä neljännes omistamastaan ydinvoimakapasiteetista kilpailijayrityksille.

Levy sanoi EDF:n pyrkivät parantamaan suhteitaan Arevaan, josta Ranskan valtio omistaa 87 prosenttia. Uuden toimitusjohtajan suurimpia haasteita on rakenteilla olevan Flamanvillen ydinvoimalaitoksen loppuun saattaminen sekä Länsi-Englannin Hinckley Pointiin suunnitellun kahden 1650 megawatin EPR-reaktorin rakentamisen alkuun paneminen.

Lähteet: Reuters ja EnergyMarketPrice

Kuva: EDF

Tulosta

Kommentointi

Otsikko:
Kommentti:
Nimi:
 

Kommentit