03.08.2017, kello 14.48

Kansanedustaja Outi Mäkelä:

Verohelpotuksia uusiutuvan energian laitehankintoihin

Suomi voisi edistää kotitalouksien uusiutuvan energian laitehankintoja verohelpotuksilla tai verovähennyksillä. Ratkaisulla voitaisiin edistää esimerkiksi kotitalouksien aurinkosähköjärjestelmien hankintaa, toteaa kansanedustaja Outi Mäkelä (kok).

— Kotitalouksien siirtymistä puhtaalla energialla tuotetun sähkön käyttöön on tuettava. Hallitus on sitoutunut ilmastonmuutoksen hillitsemiseen ja päästöttömien energiamuotojen edistämiseen, toteaa kansanedustaja Outi Mäkelä. Hän on tehnyt aiheesta hallitukselle kirjallisen kysymyksen.

Kotitalouksien puhtaan energian hankintoja Mäkelä tukisi verohelpotuksin. Esimerkiksi arvonlisäveroa voitaisiin laskea tai se voitaisiin poistaa kokonaan kotitalouksien tekemistä aurinkosähköinvestoinneista.

Suomessa pientalojen harkinnanvaraisista energia-avustuksista luovuttiin vuonna 2016. Ne ehtivät olla käytössä pari vuosikymmentä.

Mäkelä huomauttaa, että erityisesti asumiseen ja liikkumiseen käytetty energia paisuttaa suomalaisten hiilijalanjälkeä. Puhtaaseen energiaan panostaminen pientäisi sitä.

— Aurinkosähkön hyödyntäminen suoraan kiinteistöissä on jo taloudellisesti kannattavaa. Suomessa on oltava halua edistää ilmastoneutraalin energian käyttöä. Muutos kohti uusiutuvaa energian tapahtuu kuitenkin liian hitaasti. Siksi asian edistämiseen tarvitaan myös valtiollisia toimia.

Mäkelän mielestä kotitalousvähennysten käyttö on ollut hyvä keino alentaa uusiutuvan energian investointien kustannuksia. Asunto-osakeyhtiöiden uusiutuvan energian hankkeet ovat kuitenkin jääneet väliinputoajiksi. Niitä varten ei saa kotitalousvähennyksiä, mutta ei myöskään energiatukea.

— Sähkön osalta uusiutuvaan energiaan siirtymistä auttaa kuitenkin se, että sähkön pientuotannon omasta käytöstä ei tarvitse maksaa siirtomaksuja ja energiaveroja.

Kuva: Lehtikuva Oyj

Tulosta

Kommentointi

Otsikko:
Kommentti:
Nimi:
 

Kommentit

Julkisen rahan käyttö priorisoitava

Hyvä esitys, joka kaipaa pientä viilausta. Julkista rahaa ei ole pohjattomasti, joten pitää priorisoida. Valtion pitää huolehtia, että päästöt alenevat taakanjakosektorilla (liikenne, maatalous, erillislämmitys, pienteollisuus yms). Ko. päästöt eivät vähene muuten kuin valtion omilla toimilla. Sähköntuotanto on jo ohjauksessa. Vähät julkiset rahat kannattaa siis ohjata taakanjakosektorille ja yleisesti energiateknologian T&K:hon.

Jukka Makkonen, ET, Ilmastopolitiikka - to elok. 03 16:02:54 2017