06.06.2014, kello 13.39
EU-komission energiapääosaston pääjohtaja Dominique Ristori:
Ydinvoiman rooli kasvaa Euroopassa
Energiaturvallisuus on EU-komission energiapääosaston kesän tunnussana. Suomella on pääjohtaja Ristorin mukaan hyvät valmiudet vastata energiahaasteisiin.
— Luotettavana ja vähähiilisenä energialähteenä ydinvoima on keskeinen tekijä EU-maiden kilpailukyvylle, turvatulle sähköntuotannolle ja hiilidioksidipäästöjen vähentämiselle, EU-komission energiapääosaston pääjohtaja Dominique Ristori toteaa Energiauutisille.
Ristori huomauttaa EU-komission laskelmien osoittavan, että ydinvoiman osuus energialähteenä laskee jäsenmaissa vuosina 2020–2030, mutta lähtee sen jälkeen uudelle kasvu-uralle.
— EU:n tehtävä on rakentaa ydinvoimalle maailman turvallisin ja kehittynein toimintaympäristö, mutta se on jatkossakin jäsenmaiden omassa päätösvallassa, onko ydinvoima osa niiden kansallista energiapalettia.
Suomi on energiapääosaston pääjohtajan mukaan ydinvoimaa hyödyntävien EU-maiden malliesimerkki.
— Kiitos ydinvoiman ja biomassavarantojen, Suomella poikkeuksellisen hyvät edellytykset vastata energia- ja ilmastohaasteisiin.
Energiaomavaraisuutta lisättävä
Ydinvoima on noussut Brysselissä keskusteluun viime kuukausina entistä vahvemmin myös energiaturvallisuuden näkökulmasta. Euroopan energiaomavaraisuutta on välttämätöntä kasvattaa. Vähähiiliseen yhteiskuntaan siirryttäessä ydinvoimalla on Ristorin mukaan tässä tärkeä rooli.
EU-maiden valtionpäämiesten on määrä päättää kesäkuun lopussa huippukokouksessaan, miten EU-maiden energiariippuvuutta vähennetään. Pohjana toimivat komission uuden energiaturvallisuusstrategian ehdotukset. Komissio esittää omavaraisuuden kasvattamisen lisäksi muun muassa energian sisämarkkinoiden loppuunsaattamista. EU-maiden on myös jatkossa puhuttava yhdellä äänellä neuvoteltaessa energia-asioista unionin ulkopuolisten maiden kanssa.
Energia-alan stressitestit tulossa
Komissio ehdottaa jäsenmaille kattavia energiaturvallisuuden stressitestejä. Niiden tarkoituksena on testata, kuinka jäsenmaiden energiajärjestelmät pärjäävät, jos kaasuhanat sulkeutuvat. Testien pohjalta jokaisen EU-maan tulee kehittää hätäsuunnitelmat varamekanismeineen.
Ristorin mukaan EU-komissio keskittyy kesällä energiaturvallisuuteen. Yksi komission tehtävistä on toimia välittäjänä Ukrainan ja Venäjän neuvotteluissa kaasun hinnasta, jakelusta ja tuotannosta.
— EU-maiden on ehdottomasti autettava Ukrainaa maan vaikeassa murrostilanteessa. On tärkeää tukea Ukrainaa sekä demokratian kehityksen että energia-asioiden osalta.
Teksti: Heli Satuli
Kuvatiedot: EU-komission kuvapalvelu
Mitä mieltä EU-komission energia-asioista vastaava pääjohtaja on suomalaisesta energiapolitiikasta ja asiantuntemuksesta? Mihin energia-asioihin komissio keskittyy seuraavalla viisivuotiskaudella? Miten käy energiatuille? Lue Dominique Ristorin haastattelu kokonaisuudessaan Energiauutisten numerosta 5/14, joka ilmestyy viikolla 36.
Kommentit