27.05.2019, kello 12.39

Intian sähköntuotannon investoinneissa

Aurinko ohitti hiilen

Intiassa investoitiin viime vuonna enemmän aurinkoenergiaan kuin hiilipohjaiseen sähköntuotantoon. Uusiutuvien nopeasta kasvusta huolimatta nopeasti kehittyvässä Intiassa nojataan silti vielä vahvasti fossiilisiin polttoaineisiin.

Aurinkoenergiainvestointien kasvusta Intiassa on raportoinut Kansainvälinen Energiajärjestö (IEA), joka on samalla korostanut sitä, kuinka maan kokonaisinvestoinnit puhtaaseen sähköntuotantoon ylsivät jo kolmatta vuotta peräkkäin korkeammiksi kuin fossiilisiin polttoaineisiin perustuvaan sähköntuotantoon.

Huomionarvoiseksi nostetaan erityisesti aurinkoenergia, jonka kasvua ovat vauhdittaneet paitsi hallituksen alulle panemat huutokaupat ja muut kannustavat toimet myös aurinkopaneeleiden supistuneet kustannukset.

IEA kuitenkin huomauttaa, että uusiutuvien menestyksekkäästä etenemisestä huolimatta Intia on yhä maailman suurimpia hiilen kuluttajia ja investoinnit saastuttaviin energialähteisiin lisääntyvät vielä jättiläisvaltiossa. Tämä kehitys jatkunee niin pitkään, kunnes väestön kasvu ja maan teollistumisaste ovat piikissään.

IEA raportin mukaan Intian investoinnit energia-alaan kasvoivat vuonna 2018 nopeimmin maailmassa. Maassa investoitiin yksistään kantaverkkoon lähes 18 miljardia euroa. Kantaverkon vahvistuksia tarvittiin sähkön kysynnän jyrkän kasvun vuoksi.

Teksti: Jukka Kortelainen/ Kuva: Shutterstock

Tulosta

Kommentointi

Otsikko:
Kommentti:
Nimi:
 

Kommentit