16.10.2018, kello 10.26

Ilman Brexit-sopimusta

Brittien sähkökauppakin vaikeutuu

Britannian kantaverkko-operaattoreita on varoitettu mahdollisuudesta, että Britannia jää ilman brexit-sopimusta EU:n kanssa. Mikäli näin käy, niiden on varauduttava ”vaihtoehtoisiin järjestelyihin” EU-maiden kanssa käytävän sähkökaupan osalta.

Britannian hallituksen tiedonannossa huomautetaan, että ilman brexit-sopimusta kaupankäynnistä tulee tehottomampaa kuin nykytilanteessa, jossa Britannia on vielä osa EU:n sähkön sisämarkkinaa yhteisine toimintasäännöksineen.

Mikäli Britannia lähtee EU:sta ilman brexit-sopimusta, maan sähkömarkkina irrottautuu unionin sähkön sisämarkkinasta ja jää siten EU-lainsäädännön ulkopuolelle eikä pääse hyötymään tehokkaasta sähkökaupasta ja kantaverkko-operaattoreiden yhteistyöstä.

Maan hallitus kehottaa kantaverkko-operaattoreita, joista merkittävin on National Grid, toteuttamaan varasuunnitelman siltä varalta, että brexit-sopimusta ei synny. Sen lisäksi operaattoreiden olisi syytä pyrkiä ”liittoutumaan” muutamien kansallisten valvontaviranomaisten kanssa ymmärtääkseen näiden prosesseja mahdollisissa kantaverkko-operaattoreiden toiminnan uudelleen arvioinneissa.

Englannin ja Walesin toiminnat kattavan National Gridin (NGET) lisäksi Britanniassa toimii kaksi muuta kantaverkkoyhtiötä. Scottish Power Transmission hoitaa eteläisen Skotlannin ja Scottish Hydro Electric Transmission pohjoisen Skotlannin saariryhmineen.

Lähde: EnergyLiveNews
Teksti: Jukka Kortelainen/ Kuva: Schutterstock

Tulosta

Kommentointi

Otsikko:
Kommentti:
Nimi:
 

Kommentit