12.12.2017, kello 15.02

Herrfors Nät hankkii NB-IoT-energiamittareita

Esineiden internet älymittareihin

Pietarsaaressa sähköverkkoyhtiö Herrfors Nät ottaa käyttöön ensimmäisenä Suomessa NB-IoT-tiedonsiirtotekniikkaan eli esineiden internet -tekniikkaan perustuvat älykkäät energiamittarit.

NB-IoT (Narrow Band IoT) on moderni tiedonsiirtotekniikka, jonka avulla tietoverkkoon voidaan kytkeä aikaisempaa suurempi määrä tietoa tuottavia laitteita — myös aikaisempaa edullisemin ja energiatehokkaammin. Esimeriksi älykkäät etäluettavat energiamittarit ovat tällaisia laitteita. Tyypillisesti asuntokohtaisia älykkäitä energiamittareita on kytkettynä tietoverkkoihin suuret määrät. Älykkäät energiamittarit välittävät tietoverkkojen kautta automaattisesti tietoa kiinteistöjen energiankulutuksesta ja energiaverkkojen tilasta — esimerkiksi verkon vikaantumisesta.

Pietarsaaressa Herrfors Nät-Verkko Oy Ab hankkii 16 800 kappaletta NB-IoT-tekniikkaa sisältäviä etäluettavia energiamittaria. Niitä asennetaan alueen sähköverkkoon 16 000 kappaletta ja loput kaukolämpöverkkoihin. Laitteet toimittaa tanskalainen Kamstrup.

NB-IoT-tekniikkaan perustuvia energiamittareita varten ei tarvitse enää rakentaa erillistä tiedonsiirtoverkkoa, jota pitkin mittareiden tuottama tieto välitetään energiayhtiön tietojärjestelmiin. NB-IoT-laitteet hyödyntävät olemassa olevia teleoperaattoreiden verkkoja. Herrfors Nät on suunnitellut ohjaavansa uusia mittareita keskitetysti Pietarsaaresta.

Herrforsissa uskotaan, että NB-IoT-tekniikasta saattaa syntyä energia-alalle uusi standardi.

— Haluamme olla eturivin kokeilijoita ja olla aktiivisesti edistämässä NB-IoT-tekniikan yleistymistä energia-alalla Suomessa, toteaa Herrforsin verkkopäällikkö Kristian Finell.

Suomessa kaikkiin sähköverkon käyttöpisteisiin on jo asennettu älykäs sähkömittari. Kaukolämpöverkon käyttöpisteistä taas 95 prosentissa on älymittari. Tähän mennessä älymittareiden tuottamaa tietoa on siirretty energiayhtiön tietojärjestelmiin kuituverkkoa, GSM-verkkoa tai sähköverkkoa (PLCs-tekniikka) pitkin. Joissakin tapauksissa tietoa on kerätty myös radiolinkin avulla.

TAUSTAA

Miljardien laitteiden mahdollisuus

NB-IoT-standardi (Narrow Band IoT) on melko tuore standardi vuodelta 2016. Uusi langaton tiedonsiirtomenetelmä on 3GPP:n kehittämä avoin standardi, jonka ideoimiseen mm. Nokia, Huewei ja Intel aikanaan osallistuivat. Avoin standardi antaa mahdollisuuden kenelle tahansa ryhtyä valmistamaan standardiin perustuvia laittteita.

NB-IoT-teknologiaa hyödyntävät laitteet voivat käyttää hyväkseen jo Suomessakin kattavasti toimivaa 4G-verkkoa. Lisäksi lisensoitujen taajuuksien käyttö antaa mahdollisuudet rakentaa tiedonsiirtoyhteyksiä tavanomaista haastavampiin kohteisiin.

NB-IoT-tekniikan energiatehokkuutta kiitellään. Kun laitetta ei käytetä, on yhteys lepotilassa. Lepotilassa oleva laite ei käytä akkua, mikä taas pidentää akun käyttöikää — käyttöikä voi olla jopa kymmenen vuotta. NB-IoT-standardin kehittämisessä on otettu huomioon myös kasvaneet tietoturvavaatimukset. Lisäksi NB-IoT-tekniikkaa sisältävän laitteen ohjelmistopäivitykset voidaan tehdä langattomasti.

NB-IoT-tekniikkaan perustuvien laitteiden ennustetaan yleistyvän nopeasti. Seuraavien viiden vuoden aikana tietoverkkoihin kytkettyjen NB-IoT-laitteiden määrän arvioidaan nousevan eri puolilla maailmaa 50 miljardiin — näistä suurin osa on energiamittareita.

Samalla odotetaan syntyvän runsaasti teknologiaa hyödyntäviä liiketoimintamalleja. Suomessa ensimmäinen NB-IoT-tekniikka hyödyntävä kaupallinen palvelu mittaa Keskon myymälöiden sisäilman laatua.

Kuva Scanstockphoto

Tulosta

Kommentointi

Otsikko:
Kommentti:
Nimi:
 

Kommentit