06.03.2014, kello 14.52

Itämeren alueen sähkön siirto kasvussa

EstLink2 vihittiin käyttöön

Muutaman kuukauden käytössä ollut Suomen ja Viron välinen EstLink2-merikaapeli on lisännyt reippaasti maiden välistä sähkön siirtoa. Kaapeli vihittiin 6.3. virallisesti käyttöön.

EstLink2-merikaapeli laskettiin sukeltajien avustuksella ja kantotyynyillä.

Uusi EstLink2-merikaapeli kolminkertaistaa Suomen ja Viron välisen sähkön siirtokapasiteetin. Samalla poistui yksi pahimmista Itämeren alueen pullonkauloista. Uusi siirtoyhteys on jo tasannut sähkön hinnan Suomessa ja Virossa, kuten riittävillä siirtoyhteyksillä on tapana tehdä — sähkön hinta on ollut sama Suomessa ja Virossa 85 prosenttia ajasta.

— Jo ensimmäiset EstLink2:n käyttökuukaudet ovat osoittaneet, että uuden siirtoyhteyden rakentaminen oli perusteltua. EstLink 2:n hyödyt yhteiskunnalle ovat merkittävät ja tämä sopii malliksi koko Euroopalle siitä, miten maiden rajat ylittävällä yhteistyöllä saadaan paljon aikaan, huomauttaa Suomen kantaverkkoyhtiö Fingridin toimitusjohtaja Jukka Ruusunen.

— Suuren kokoluokan projekteissa tärkeintä on luottamus kaikkien osapuolten välillä. Valtava teknisesti monimutkainen hanke vietiin maaliin haasteellisessa aikataulussa ja budjetissa pysyen.

EstLink2-siirtoyhteyden pituus on 170 kilometriä, josta 14 kilometriä on avojohtoa Suomen puolella ja 12 kilometriä maakaapelia Virossa. Suomenlahden kummallakin rannikolla on suuntaaja-asemat, joilla merikaapelissa siirrettävä tasasähkö muutetaan vaihtosähköksi ja päinvastoin. Merikaapeli liittyy Suomessa kantaverkkoon avojohdon Anttilan sähköasemalla Porvoossa. Virossa maakaapelin liittymiskohta kantaverkkoon on Püssin sähköasemalla maan itäosassa.

Hanke käynnistyi vuonna 2010 ja sen toteuttivat yhdessä Suomen ja Viron kantaverkkoyhtiöt Fingrid Oyj ja Elering AS. Kaapelin rakentaminen maksoi noin 320 miljoonaa euroa, josta Euroopan unioni maksoi investointitukena 100 miljoonaa euroa. Loput kustannukset jaettiin Suomen ja Viron kantaverkkoyhtiöiden kesken.

Hankkeen pääurakoitsijoina olivat Nexans Norway AS, Siemens AG ja Siemens Osakeyhtiö, Empower Oy ja Bouygues Energies & Sevices.

Kuva: Lehtikuva Oy 

 

Tulosta

Kommentointi

Otsikko:
Kommentti:
Nimi:
 

Kommentit