08.04.2019, kello 09.57

Merituulisähkön siirtämiseen

Jättimuunnin Pohjanmerelle

Hollantilainen kantaverkkoyhtiö Tenne T aikoo sijoittaa Pohjanmerelle suurtehoisen muunninaseman ja kaapelit sieltä mantereelle merituulisähkön siirtoon.

Teholtaan 2 GW muuntimella helpotetaan sähkönsiirtoa mantereelle IJmuiden Ver-nimisestä merituulipuistosta, joka on tarkoitus ottaa käyttöön vaiheittain vuosien 2024 ja 2030 välillä.

- Suuritehoisen muuntimen avulla kaapelimäärää voidaan pudottaa kuudesta kahteen ja siten säästää kustannuksissa. Lisäksi tilaa tarvitaan vähemmän – eikä ainoastaan merellä vaan myös maalla, Tenne T:stä todetaan.

Tätä ennen toimintaan tulevissa Hollandse Kust Westin ja North of Wadden Islandsin tuulipuistoissa hyödynnetään 700 MW muunninasemia.

Hollannin hallitus on ”nakittanut” Tenne T:lle tehtävän linkittää uutta merituulivoimaa 6,1 GW vuosina 2024 -2030, jolloin koko linkitettävä merituulivoimakapasiteetti nousisi 9,6 GW:iin. Tästä 5,6 GW on tarkoitus olla vaihtovirtaista ja 4 GW tasavirtaista siirtoyhteyttä.

Kun lasketaan mukaan Hollannin jo nyt käytössä olevat merituulivoimalat, maan merituulivoiman kokonaiskapasiteetti nousee 10,6 GW:iin vuoteen 2030 mennessä. Tällä kiihdytetään merkittävästi energiamuutosta, sanoo Tenne T:n toimitusjohtaja Manon van Beek.

- Kokemuksemme kekseliäästä saksalaisteknologiasta osoittaa, että merituulivoimaakin voidaan asentaa vähemmin asemin, vähemmin kaapelein ja niin että tilankäyttö on pienempää ja vähemmän häiritsevää sekä merellä että maalla, van Beek lisää.

Lähde: renews.biz

Teksti: Jukka Kortelainen/ Kuva: Tenne T

Tulosta

Kommentointi

Otsikko:
Kommentti:
Nimi:
 

Kommentit