03.06.2019, kello 13.43

Britanniassa ennätys

Kaksi viikkoa ilman hiilisähköä

Britanniassa on saavutettu uusi ennätys. Toukokuun viimeisenä päivänä tuli täyteen tasan kaksi viikkoa jaksoa, jona maassa ei tuotettu hiilivoimalla yhtään sähköä. Näin ei aiemmin ollut tapahtunut kertaakaan sitten teollisen vallankumouksen.

Ennätyksestä ilmoitti saarivaltakunnan kantaverkko-operaattori National Grid Electricity System Operator (ESO). Britannian hyvin edistyvää hiiletöntä sähköntuotantotietä vahvistaa se, että edellisestä 8 päivää kestäneestä ennätyksestä ei ehtinyt kulua kuukauttakaan.

Britannialla ei ole virallista päätöstä hiili-exitistä, mutta vuoteen 2025 mennessä ESO:lla on tarkoitus toimia hiilineutraalisti. Hiilisähköä maassa on tuotettu vuodesta 1882 lähtien, kun Lontoossa käynnistettiin Holbornin voimalaitos. Vuonna 2018 hiilen osuus Britannian sähköntuotannosta oli enää 5 prosenttia, kun se vielä vuonna 2012 oli 40 prosenttia.

Hiiltä on pääasiassa syrjäyttänyt maakaasu, jonka hiilidioksidipäästöt ovat yli puolta pienemmät kuin hiilen. Päästöttömät uusiutuvat energialähteet kuten aurinko ja tuulivoima vastasivat 28 prosenttia brittien sähköntuotannosta vuonna 2018. Aurinkosähkön tuotannossa tehtiin myös ennätys toukokuussa, kun tiistaina 14.5. auringosta saatiin 25 prosenttia päivän kulutuksesta.

- Kun yhä enemmän uusiutuvaa sähköä tulee verkkoon, näkee asioiden etenevän hämmästyttävää vauhtia. Se tarkoittaa muun muassa sitä, että verkkoinvestointeja ei enää tehdä eikä kantaverkko-operaattorin palveluja tuoteta hiilivoimaloiden ehdoilla, ESO:n johtaja Fintan Slye sanoo.

Lähteet: EnergyLiveNews ja The Guardian

Teksti: Jukka Kortelainen/ Kuva: Shutterstock

Tulosta

Kommentointi

Otsikko:
Kommentti:
Nimi:
 

Kommentit