30.05.2018, kello 10.22

Australiaan nousee

Maailman suurin sähkövarasto

Australiassa käynnistyy vajaan miljardin euron aurinkoenergiaprojekti, johon sisältyy maailman suurin sähkön varastointilaitteisto. Projektin rahoittajina on joukko japanilaisia ja läntisiä energiayhtiöitä.

Etelä-Australian osavaltioon nouseva laitos on teholtaan 250 MW, ja siihen liittyvän litiumionista valmistettavan sähkövaraston kapasiteetti on 100 MW. Se tulee pariksi tuulivoimapuiston sähkövarastolle, jonka on toimittanut Tesla ja joka on tätä nykyä lajissaan maailman suurin. Tulevassa aurinkovoimalassa tuotettava sähkö myydään paikallisille sähköyhtiöille.

Japanilainen yhteenliittymä JERA, Siemensin omistama amerikkalainen Fluence ja australialainen uusiutuvan energian yhtiö Lyon Group rakentavat kolme aurinkovoimalaa, joiden yhteisteho on 550 MW, kun kaikki ovat toiminnassa vuoden 2019 mennessä.

Sähkön varastointi tarjoaa hyvän liiketoimintamahdollisuuden, sillä Australiassa aurinkosähköstä saa yöllä korkeamman hinnan kuin päivällä. Kun sähkövarastojen rakennus- ja ylläpitokustannukset laskevat, on oletettavaa, että niitä alkaa nousta muuallekin – muun muassa Japaniin.

Lähde: nikkei.com

Teksti: Jukka Kortelainen/ Kuva: iStock

Tulosta

Kommentointi

Otsikko:
Kommentti:
Nimi:
 

Kommentit