12.10.2018, kello 10.29

Norja on Euroopan johtava sähköautomaa

Myyntiennätys!

Sähköautojen myynnissä tehdään uusia ennätyksiä kuukausittain — etenkin Norjassa. Syyskuussa Norjassa myydyistä uusista henkilöautoista 60 prosenttia oli ladattavia. Autojen kokonaismyynnistä täyssähköautojen osuus taas oli 45 prosenttia.

Hyvät mahdollisuudet ladata sähköautoja sekä sähköautojen hankinnan tukeminen veroratkaisuilla ovat tehneet Norjasta Euroopan johtavan sähköautomaan.

Norja on ollut sähköautoilun edelläkävijä jo vuosia. Syyskuussa Norjassa myytiin 10 620 uutta autoa, joista 45 prosenttia oli sähköautoja. Kun mukaan lasketaan ladattavat hybridit, nousee ladattavien autojen osuus myydyistä autoista 60 prosenttiin. Tämä on uusi ennätys Norjassa, vaikka ladattavien autojen osuus myynnistä on ollut tähänkin asti korkea.

Norja on näyttänyt mallia myös sähköautojen toimivuudesta talviolosuhteissa. Nykyaikaisella sähköautolla ja hyvällä latausverkostolla ongelmia ei talviautoilussa enää ole.

Uusien rekisteröityjen henkilöautojen keskimääräiset hiilidioksidipäästöt laskivat Norjassa 55 grammaan kilometriltä. Tämä on alhaisin luku maailmassa. Se on 16 grammaa alhaisempi kuin vuotta aikaisemmin.

Hybridien osuus supistuu

Täyssähköautot syövät Norjassa jo ladattavien hybridien osuutta. Samalla dieselautojen myynti on romahtanut. Norjan on tavoitteena, että maassa ei myytäisi enää uusia polttomoottorikäyttöisiä autoja vuonna 2025. Ennusteen mukaan sähköautojen osuus kaikista myydyistä uusista autoista on 90 prosenttia jo vuonna 2020.

Suomessa tavoitteena on, että vuoteen 2030 mennessä kymmenen prosenttia autokannasta olisi sähkökäyttöisiä. Tähän mennessä tavoitteesta on saavutettu prosentti.

Latauspaikat lisääntyvät vauhdilla

Sähköautojen yleistymiseen vaikuttaa latauspaikkojen määrä. Norjassa latauspaikoista ei ole puutetta. Myös Suomessa latauspaikkojen tärkeys on ymmärretty — uusia latauspaikkoja avataan lähes päivittäin. Samalla taloyhtiöt ovat heräämässä. Yhtä useampi taloyhtiö sallii sähköautojen lataamiseen parkkipaikoillaan.

Suomalaiset kaupan alan yritykset ovat myös kehityksessä hyvin mukana. Sähköauton lataus kauppareissun yhteydessä on jo auton hankkineille arkipäivää. Kauppojen parkkihalleissa ja pysäköintialueilla on nykyiseen sähköautokantaan verrattuna hyvät latausmahdollisuudet. Eri kauppaketjut näyttävät panostavan latausmahdollisuuksiin myös jatkossa.

Lokakuussa Asuntosäätiö kertoi yhteistyöstä sähköajoneuvojen latauspisteitä rakennuttavan Liikennevirta Oy:n kanssa. Yhteistyö poikii ASO-koteihin latausmahdollisuudet yli 16 000 kotitaloudelle 31 paikkakunnalla.

Valtaosa sähköautoilijoista pärjää kotilatauksella päivittäisistä ajoista. Jos ajoneuvo voidaan ladata myös työpaikalla, ei julkisille latauspaikoille ole suurta tunkua.

teksti Ari J. Vesa / kuvat Scanstockphoto

Tulosta

Kommentointi

Otsikko:
Kommentti:
Nimi:
 

Kommentit