08.01.2020, kello 11.28

Hinta ratkaisi viime vuonna

Norja toi paljon sähköä

Vuoden 2019 aikana Norja toi naapurimaistaan sähköä 11,8 TWh. Se on maan suurin tuontimäärä sitten vuoden 2010 ja vastaa koko Oslon vuosittaista sähkönkäyttöä. Ajoittain norjalaiset toivat sähköä Tanskasta lähes ilmaiseksi.

Normaalivuosina Norja vie sähköä huomattavasti enemmän kuin se tuo sitä. Viime vuonna tilanne oli kuitenkin toinen, kun sähkön tuonti ylitti sähkön viennin 0,1 TWh:lla. Näin kertovat kantaverkkoyhtiö Stattnetin tilastot.

– Sähkön tuontia ja vientiä ohjaavat sähkön tuntihinnat eri maissa. Kun olemme tuoneet paljon sähköä, merkitsee se, että hinnat ovat pitkään olleet alhaisempia naapurimaissamme. Ilman tuontimahdollisuutta olisivat hinnat täällä kotimaassa olleet korkeampia, sanoo Energi Norgen sähkömarkkinajohtaja Toini Løvseth.

Viime vuoden kolmannella neljänneksellä sähkönhinnat olivat 23 prosenttia matalammalla kuin vuonna 2018 samaan aikaan.

Ajoittain Norja saa sähköä ilmaiseksi Tanskasta, kun tuulivoimatuotanto ylittää senhetkisen sähkönkäytön. Tällainen tilanne on tyypillistä yöaikaan pyhinä, kun on vähän aktiviteettia niin kodeissa kuin työpaikoilla. Tällaisia tilanteita on paljon varsinkin joulukuussa.

Vähäluminen viime talvi rajoitti vesivoimatuotantoa

Tärkein syy mittavaan tuontisähkön määrään vuonna 2019 oli se, että Norjan vesivoimalla tuotettiin normaalia vähemmän sähköä, mikä johtui taas viime talven vähäisistä lumimääristä.

– Viime talvi oli epätavallisen vähäluminen, minkä takia sulamisvedet eivät riittäneet täyttämään yli 1000 luontaista vesivarantoa, joita Norjalla vuoristoissaan on. Vesivoimayhtiöt ovat sen takia säännöstelleet tuotantoaan, jotta varastoissa riittäisi vettä sähköntuotantoon läpi vuoden, Løvseth toteaa.

Vesivoimayhtiöt mittaavat lumensyvyyttä säännöllisesti, jotta ne tietävät varannoissa olevan vesimäärän lumen sulamisen alkaessa keväällä. Norjan vesi- ja energiaviranomaisen (NVE) mukaan vuorilla oli vuoden alussa noin 10 TWh:n edestä lunta normaalia vähemmän.

Teksti: Jukka Kortelainen/ Kuva: Norsk Hydro

Tulosta

Kommentointi

Otsikko:
Kommentti:
Nimi:
 

Kommentit