03.06.2019, kello 09.45

Hiilineutraali naapuri vuonna 2045

Ruotsin sähkönkäyttö jopa 190 TWh:iin

Ruotsin tavoite saavuttaa hiilineutraalius vuoteen 2045 mennessä edellyttää tuntuvaa sähkönkäytön lisääntymistä. Näin ennakoidaan maan energiateollisuuden etujärjestön Energiföretagen Sverigen toimeksiannosta tehdyssä raportissa North European Energy Perspectives Project (NEPP).

Sähkönkäyttö Ruotsissa on pysynyt suhteellisen muuttumattoman jo pitkään. Käytön tehostumisen ansiosta vuosittainen käyttö on ollut 130–140 TWh jo 25–30 vuoden ajan. Mutta nyt on raportin mukaan odotettavissa selvä suunnanmuutos. Vuoteen 2045 mennessä sähkönkäytön arvioidaan nousevan noin 190 TWh:iin.

Sähkönkäytön kasvun suuruutta etujärjestö havainnollistaa vertaamalla sitä Tanskan vuotuiseen sähkönkäyttöön. Kasvu on sitä yli puolitoista kertaa suurempi. Käytön nousu on huimaa myös siinä mielessä, että tehostumistarpeen ennustetaan lisääntyvän samaan aikaan 20 prosenttia.

Suuri kasvu johtuu ennen kaikkea liikenteen ja teollisuuden tarpeista korvata fossiiliset polttoaineet hiilivapaalla sähköllä sekä sähköintensiivisten yritysten kuten datakeskusten sijoittumisesta Ruotsiin. Myös maan väestön lisääntyminen nostaa sähköntarvetta.

– Enemmän sähköä ja energian älykästä käyttöä ovat keskiössä, kun Ruotsi tavoittelee nollanettoisia päästöjä, sanoo Energiföretagen Sverigen ilmastopolitiikan vastaava Per Holm.

– Tarvitsemme lisää sähköntuotantoa ja sähköverkkoja, mutta se ei yksistään riitä. Tarvitsemme myös järkevän kokonaisnäkemyksen, jolla hyödynnämme kaukolämpöämme, uutta tekniikkaa innovatiivisia markkinaratkaisuja niin, että muutos voidaan tehdä kilpailukykyisesti, Holm lisää.

Teksti: Jukka Kortelainen/ Kuva: Scanstockphoto

Tulosta

Kommentointi

Otsikko:
Kommentti:
Nimi:
 

Kommentit