03.01.2019, kello 10.50

Vuoden 2018 kaasusaldoa

Ennätysmäärä venäläiskaasua EU:hun

Venäjältä virtasi maakaasua Eurooppaan ennätyksellisesti vuonna 2018. Näin kävi, vaikka diplomaattiset jännitteet kiristyivät ja EU jatkoi yritystään vähentää energiariippuvuutta Venäjästä.

Asiasta tiedotti Venäjän valtiollinen maakaasuyhtiö Gazprom, jolla on vientimonopoli kaasuputkistojensa ansiosta. Yhtiö myi Eurooppaan ja Turkkiin yhteensä 201 miljardia kuutiometriä kaasua vuonna 2018, mikä on 3,5 prosenttia enemmän kuin vuonna 2017.

Gazpromin toimitusjohtajan Alexeï Millerin mukaan maakaasu muodosti leijonanosan Venäjän kaasun kokonaisviennistä Eurooppaan. Pienempi osa oli avoimen kilpailun piirissä olevaa nestemäistä maakaasua eli LNG:tä.

Venäjä on perustellut uusia kaasuputkiprojektejaan ja -suunnitelmiaan muun muassa Turkin ja Baltian maiden läpi sillä, että kaasun kysyntä kasvaa jatkuvasti Euroopassa. Sen sijaan EU on ollut pidättyväinen niiden suhteen toteamalla jo vuoisen ajan, että se haluaa monipuolistaa hankintalähteitään.

Gazpromin osuus Euroopan kaasun kulutuksesta on noin kolmannes. Yhtiön kaasun kokonaistuotanto oli pitkään laskussa Neuvostoliiton romahduksen jälkeisinä vuosina, kun kilpailu alalla kiristyi. Mutta viime vuonna tuotanto lisääntyi viidellä prosentilla ja ylsi 497,6 miljardiin kuutiometriin.

Lähde:Brusselstimes.com

Teksti: Jukka Kortelainen/ Kuva: Flickr

Tulosta

Kommentointi

Otsikko:
Kommentti:
Nimi:
 

Kommentit