23.01.2014, kello 14.52

Sähkönkulutus laski vuonna 2013

Sähkön kokonaiskulutus laski Suomessa 1,5 prosenttia vuonna 2013. Lämmin vuosi vähensi kotitalouksien sähkönkulutusta — teollisuudessa näkyi piristymisen merkkejä.

Suomi käytti sähköä viime vuonna 84,3 terawattituntia. Tämä on 1,5 prosenttia vähemmän kuin vuotta aikaisemmin. Teollisuuden sähkönkulutus kasvoi viime vuonna prosentin, mutta muilla sektoreilla sähköä kului 2,5 prosenttia vähemmän. Suurin syy kulutuksen muutoksen oli lämmin sää.

Sähköstä Suomessa tuotettiin 80,8 prosenttia ja loput tuotiin Venäjältä ja pohjoismaista. Sähkön ja lämmön yhteistuotantolaitokset jauhoivat sähköstä 28 prosenttia ja ydinvoimalaitokset 27 prosenttia. Vesivoimalaitosten osuus oli 15 prosenttia ja lähinnä hiiltä käyttävien lauhdevoimalaitosten osuus 10 prosenttia. Tuulivoimalla tuotettiin prosentti sähköstä.

 

Teollisuus käytti lähes puolet

Teollisuuden sähkönkulutus oli viime vuonna vajaat 40 terawattituntia. Tämä on 47 prosenttia kokonaiskulutuksesta. Se on myös 9 terawattituntia vähemmän kuin huippuvuonna 2007.

Nettotuonti (tuonnin ja viennin välinen erotus) oli viime vuonna 16,2 terawattituntia. Nettotuonnin osuus oli 19,2 prosenttia, kun vuotta aikaisemmin se oli 20,5 prosenttia. Tuontiin vaikutti hyvä vesivoimatilanne pohjoismaisilla markkinoilla. Venäjän tuonti kasvoi hivenen (7 prosenttia). Vuonna 2012 Venäjän tuonti kuitenkin putosi peräti 59 prosenttia — Venäjä on menettänyt sähköntuonnin ykkösmaan paikan Ruotsille viime vuoden tuonnin kasvusta huolimatta.

Sähköä vietiin Suomesta Viroon viime vuonna yksi terawattitunti. Tämä on kolmanneksen vähemmän kuin vuonna 2012.

Hiilidioksidipäästöt kasvoivat

Sähköntuotannon hiilidioksidipäästöt olivat 34 prosenttia suuremmat kuin vuonna 2012, mutta jäivät alle vuoden 2011 tason. Hiilen, maakaasun ja turpeen käytöstä johtuvat sähköntuotannon hiilidioksidipäästöt olivat viime vuonna 11,2 miljoonaa tonnia. Syy päästöjen kasvuun oli vesivoimatuotannon supistuminen ja sähkön tuonnin väheneminen. Uusiutuvien energialähteiden osuus sähköntuotannossa oli 36 prosenttia.

Markkinahinnoissa pientä nousua

Sähkön tukkumarkkinahinta pohjoismaisilla markkinoilla nousi jonkin verran viime vuonna. Hintataso oli korkeampi kuin vuonna 2012, mutta selvästi matalampi kuin vuonna 2011. Hintoja pitivät kurissa päästöoikeuksien alhainen hinta ja taloustilanteesta johtuva heikko kysyntä.

Markkinasähkö maksoi Suomessa viime vuonna keskimäärin neljä senttiä kilowattitunnilta. Tämä on runsaat 12 prosenttia enemmän kuin vuonna 2012. Suomen aluehinta pohjoismaisessa sähköpörssissä oli ajoittain selvästi korkeampi kuin systeemihinta. Suomen aluehinnan keskiarvo ylitti systeemihinnan enemmän kuin 0,3 senttiä kilowattitunnilta.

http://energia.fi/kalvosarjat/energiavuosi-2013-s-hk

Kuva: Scanstockphoto

Tulosta

Kommentointi

Otsikko:
Kommentti:
Nimi:
 

Kommentit