16.01.2019, kello 10.15

Vuoden 2018 sähkösaldoa

Tanskassa aurinkosähköennätys

Tanska saavutti vuonna 2018 ennätyksen aurinkoenergian sähköntuotannossaan, viestittää Dansk Energi. Aurinkoenergialla tehtiin sähköä 961 GWH eli lähes yhden TWh:n verran. Kasvua edellisestä vuodesta oli 25 prosenttia.

Aurinkoenergia kattoi Tanskan sähkönkulutuksesta 2,8 prosenttia, mikä luonnollisesti on myös uusi ennätys. Tanskan koko sähkönkulutus oli viime vuonna 34,3 TWh.

Aurinkosähkön tuotannon piikki osui vuonna 2018 alku- ja keskikesän kuukausiin. Touko-, kesä- ja heinäkuussa auringonpaistetta saatiin 40 prosenttia enemmän kuin edellisenä vuonna.

Tuulisähkössä kolmanneksi paras vuosi

Tuulisähkön tuotannossa Tanska ei yltänyt ennätyslukemiin vuonna 2018, mutta siinäkin kirjattiin kaikkien aikojen kolmanneksi paras vuosi. Tuulivoima kattoi viime vuonna 40,8 prosenttia Tanskan sähkönkulutuksesta.

- Vaikka monia tanskalaisia tuulivoimaloita oli kesällä ”lomalla”, ei se vaikuttanut suuresti uusiutuvan energian määrään tanskalaisten sähkönkulutuksessa. Heinäkuussa 2018 Tanskassa tuotettiin 19 prosenttia vähemmän tuulivoimaa kuin heinäkuussa 2017, mutta sähkössämme oli silti viime vuonnakin 68 prosenttia uusiutuvaa energiaa, sanoo Dansk Energin vanhempi ekonomisti Torsten Hasforth.

Hasforth muistuttaa lisäksi, että kotimaisen tuulisähkötuotannon ollessa alimmillaan Tanska turvautuu vihreän sähkön tuontiin naapurimaista. Tanskan ihanteellinen sijainti mahdollistaa sen useammasta suunnasta.

Kesän tuulivajaus ei aiheuttanut sanottavasti ylimääräisiä hiilidioksidipäästöjä. Vuoden 2018 sähköntuotannosta aiheutui hiilidioksidipäästöjä 208 g/kWh. Se on hieman enemmän kuin vuonna 2017, mutta puolet vähemmän kuin kymmenen vuotta sitten.

Teksti: Jukka Kortelainen/ Kuva: Dansk Energi

Tulosta

Kommentointi

Otsikko:
Kommentti:
Nimi:
 

Kommentit