12.10.2016, kello 15.26

Lisää mahdollisuuksia - mutta myös haasteita

Uusiutuvat uusjakavat energiamarkkinoita

Uusituvan energian kasvu on johtanut ennalta arvaamattomaan muutokseen energiamarkkinoilla. WECin energiaresurssiryhmän julkistama raportti osoittaa, että energian tarjonta on monipuolistunut useissa maissa viimeisten vuosien aikana.


Raportin mukaan uusiutuvan energian kasvu energiamarkkinoilla on ollut jopa odottamattoman nopeaa. Se on tarkoittanut paljon investointeja, paljon uutta kapasiteettia ja korkeita kasvulukuja ennen kaikkea kehittyvissä maissa, mutta myös kehitysmaissa.

Muutos on taas johtanut halpeneviin energian hintoihin ja sen myötä mahdollisuuksiin lisätä talouskasvua ja kolikon toisella puolella vähentää kasvihuonekaasupäästöjä. Lisäksi se on murtanut vanhoja rakenteita, kun paikallisomistus energiayhtiöissä on kasvanut ja perinteisten sähkönsiirtoverkkojen rinnalle on tullut mikroverkkoja.

- Teknologioiden ja resurssien moninaisuus luo paljon uusia mahdollisuuksia, mutta se johtaa myös lisääntyviin haasteisiin, selvityksestä vastannut WECin johtaja Hans-Wilhelm Schiffer sanoi raportin julkistustilaisuudessa Istanbulissa keskiviikkona 12.10.

Schifferin mukaan nykymarkkinoiden suurien heilahtelujen vuoksi on entistä tärkeämpää nojata luotettavaan faktatietoon, kun tehdään strategisia päätöksiä - ovatpa päätöksentekijät sitten hallituksia, kansainvälisiä järjestöjä tai yrityksiä.

Vesivoima on uusiutuvien ykkönen

Vuonna 2015 uusiutuvat kattoivat globaalista sähköntuotantokapasiteetista noin 30 prosenttia ja maailman tuotannosta niiden osuus oli 23 prosenttia. Tästä osuudet varmasti nousevat jo kuluvana vuonna.

Vesivoima on uusiutuvien johtava energialähde. Se kattoi viime vuonna 71 prosenttia kaikesta uusiutuvan sähköntuotannosta. Tuulivoima toi pottiin 15 prosenttia, aurinkoenergia 5 prosenttia sekä biomassa, geoterminen ja muut yhteensä 9 prosenttia.

Uusiutuvilla tuotetun sähkön kokonaismäärä vuonna 2015 oli 5 559 TWh, eli 23 prosenttia 24 098 TWh:n globaalista sähköntuotannosta.

Kariutuneista kustannuksista kariutuneisiin resursseihin

Lisää edistystä kuitenkin tarvitaan ja nopeasti, jotta energiatehokkuus, sähkön varastointi ja hiilidioksidin talteenotto saadaan uusiutuvien kasvuvauhdin rinnalle mukaan, WECin pääsihteeri Christoph Frei toteaa.

Frein mukaan ennen kuin öljyn merkitys alkaa vähentyä liikenteessäkin ja hiili alkaa vetää viimeisiään lähestyttäessä vuotta 2060, nähtäneen keskustelu kariutuneista resursseista, joita omistavat pääasiassa valtiot. Tähän astihan on enimmäkseen keskustelu yritysten omistamista kariutuneista kustannuksista.

- Tämä on asia, joka saattaa aiheuttaa merkittävää painetta nykyiselle globaalille taloudelliselle ja geopoliittiselle tasapainolle. Sen on myös oltava osa laajenevaa hiili- ja ilmastodialogia.

Frei uskoo kuitenkin öljyn säilyttävän asemansa liikenteessä vielä pitkään, mutta sen kokonaiskulutus maailmassa kääntyy laskuun. Maakaasun kulta-aika maailmalla jatkunee, tuotannon kasvuksi arvioidaan 25 – 70 prosenttia vuoteen 2060 mennessä.

Kuva: Scanstockphoto

Tulosta

Kommentointi

Otsikko:
Kommentti:
Nimi:
 

Kommentit