02.04.2019, kello 10.15

Vuoden 2018 sähkösaldoa

Uusiutuvilla kolmannes UK:n sähköstä

Britannian sähköntuotannosta vuonna 2018 katettiin kolmannes uusiutuvalla energialla. Kyseessä on uusi ennätys, kertoo maan hallituksen energiaosasto (BEIS).

BEIS:in viime vuotta koskevat ennakkotiedot osoittavat, että sähköstä tuotettiin 111 terawattituntia (TWh) uusiutuvilla energialähteillä. Kasvun taustalla oli uusiutuvan kapasiteetin kasvu lähes 10 prosentilla, minkä myötä kokonaiskapasiteetti nousi 44,4 gigawattiin (GW).

Uusiutuvien osuuden kasvu on vienyt fossiilisilta polttoaineilta jalansijaa brittien sähköntuotannossa. Hiilen osuus tuotannosta laski vuonna 2018 niinkin alas kuin 5 prosenttiin. Se tarkoittaa, että Britannia on hyvää vauhtia irtautumassa hiilen energiankäytöstä.

Kaasun osuuskin laski prosenttiyksikön vuodesta 2017, minkä BEIS arvioi johtuneen kaasun hintojen epävakaisuudesta. Kaasulla tuotettiin kuitenkin lähes 40 prosenttia saarivaltakunnan sähköstä viime vuonna, eli selvästi enemmän kuin uusiutuvilla yhteensä. Kaasu onkin yhä suurin energialähde Britannian sähköntuotannossa.

Ydinvoimasähkön tuotanto putosi hieman seisokkien ja huoltokatkosten takia. Sen sijaan sähkön nettotuonti lisääntyi 30 prosenttia vuodesta 2017 ja oli määrältään 19 TWh. Tuonnin kasvun taustalla oli Britannian ja Ranskan välisen siirtoyhteyden täystoiminta sen jälkeen, kun se vuonna 2017 oli ollut korjauksen alla.

Teksti: Jukka Kortelainen/ Kuva: Shutterstock

Tulosta

Kommentointi

Otsikko:
Kommentti:
Nimi:
 

Kommentit