24.01.2014, kello 13.32

Aurinkoenergiaa kotiin

Kotitalouksille tarkoitetut asennusvalmiit aurinkoenergiajärjestelmät yleistyvät myös Suomessa.

 

Sähkötukkuliike Rexel Finland Oy:n johtaja Tarmo Kämppi ennustaa aurinkoenergiajärjestelmien läpimurron tapahtuvan Suomessa lähivuosien aikana. Vaikka Suomen talvikausi on pitkä ja pimeä, on aurinkoenergiaa tarjolla yhtä runsaasti kuin aurinkoenergiaan paljon panostaneessa Saksaa. Tehokkain aurinkoenergian aika on Suomessa maaliskuusta syyskuuhun.

— Pääsyy aurinkoenergian vähäiseen käyttöön Suomessa on energian halpa hinta. Meillä ei myöskään tueta aurinkosähkön pientuotantoa, Kämppi harmittelee.

Kämppi kuitenkin uskoo aurinkoenergian käytön lisääntyvän.

— Ihmiset ovat entistä ympäristötietoisempia ja heillä on halu käyttää uusiutuvaa energiaa.

Oma sähköyhtiö opastaa

Asennusvalmiiden aurinkoenergiaa tuottavien järjestelmien ilmaantuminen markkinoille helpottaa kotitalouksien mahdollisuuksia tuottaa itse aurinkoenergiaa. Paikallinen sähköyhtiö on hyvä kumppani, kun kodeissa mietitään aurinkoenergiajärjestelmien hankintaa.

— Lähes kaikki sähköyhtiöt ympäri maata ovat ottaneet aurinkosähkön omakseen. Aurinkosähköjärjestelmän asentamisen yhteydessä syntyy samalla luontainen mahdollisuus sopia sähköyhtiön kanssa ylijäämäsähkön toimitusperiaatteista, Kämppi toteaa.

Kämppi muistuttaa, että aurinkopaneeleiden tai aurinkokeräinten asentaminen omalle katolle saattaa järjestelmän koosta riippuen vaatia erillistä lupaa rakennusvalvontaviranomaiselta.

— Lupakäytännöissä saattaa olla alueellisia eroja. Siksi viranomaisiin kannattaa olla yhteydessä jo varhaisessa vaiheessa.

Aurinko tuottaa, talo säästää ja auto varastoi

Tulevaisuudessa rakennusten energiatehokkuusvaatimukset kiristyvät. Tämä voi tarkoittaa esimerkiksi lämmön talteenottojärjestelmien asentamista. Talokohtainen pienimuotoinen energiantuotantojärjestelmäkin saatetaan laskea eduksi. Sähköasennusala arvioi tulevaisuuden rakennusten tuottavan uusiutuvaa energiaa auringosta ja tuulesta. Lisäksi ilmasta tai maasta lämpöä tuottavat lämpöpumput yleistyvät.

Pienjärjestelmien tuottama sähkö voidaan varastoida sähköautojen akkuihin tai ylimääräinen sähkö voidaan myydä paikallisen sähköyhtiön verkkoon. Tulevaisuudessa rakennus tai kiinteistö voi tuottaa kaiken tarvitsemansa energian itse.

— Aurinkoenergian hyödyntäminen ja sähköautojen yleistyminen liittyvät vahvasti yhteen. Sähköauto olisi luonnollinen tapa varastoida itse tuotettua aurinkosähköä.

Kuva: Rexel Oy

Tulosta

Kommentointi

Otsikko:
Kommentti:
Nimi:
 

Kommentit