12.08.2019, kello 10.09

Viidenneksen pudotus 1. vuosipuoliskolla

Hiilisähköä yhä vähemmän EU:ssa

Hiilisähkön tuotanto EU:ssa väheni 19 prosenttia kuluvan vuoden ensimmäisellä vuosipuoliskolla. Pudotusta kirjattiin lähes kaikissa niissä Euroopan maissa, joissa hiiltä käytetään sähköntuotannossa.Tilaston on julkistanut ilmastoasioihin keskittynyt ajatushautomo Sandbag. Sen mukaan EU:n hiilisähkön tuotanto supistui alkuvuonna 50 TWh, kun vastaavasti tuuli- ja aurinkoenergialla tuotetun sähkön määrä kasvoi 30 TWh. Samoin maakaasusähköä tehtiin 30 TWh enemmän kuin vastaavaan aikaan viime vuonna.

Britanniassa hiilisähkön tuotanto tuli alkuvuonna alas 65 prosenttia, ja maassa koettiin ennätyspitkä 18 päivän jakso, jona aikana verkkoon ei tullut yhtään hiilisähköä. Irlannissa vuoden ensimmäisellä puoliskolla hiilisähköä tuotettiin peräti 79 prosenttia vähemmän, ja sen osuus putosi kahteen prosenttiin maan sähköntuotantopaletista.

Hiileen vahvasti nojanneissa Espanjassa ja Italiassa ollaan niissäkin irtautumassa reippaasti hiilisähköstä – enää vain noin 6 prosenttia sähkön tarpeesta vuoden 2019 alkupuoliskolla katettiin näissä maissa hiilellä.

Saksassa hiilisähkön tuotanto supistui 22 prosenttia, kun sekä kivi- että ruskohiilen käyttöä vähennettiin. Maan 35:stä ruskohiiltä käyttävästä voimalaitoksesta 32 pudotti tuotantoaan. Tästä huolimatta Saksan osuus koko EU:n hiilisähkön tuotannosta oli 35 prosenttia kyseisenä ajanjaksona.

Itäisessä Euroopassa hiilellä on kuitenkin vielä vahva asema sähköntuotannossa. Se näkyy esimerkiksi siinä, että vuonna 2018 EU:hun rakennetusta uudesta tuuli- ja aurinkoenergian kapasiteetista (17 GW) vain 5 prosenttia sijoittui itäisen Euroopan maihin. Puolaan tästä määrästä nousi 39 MW, Tshekkiin 26 MW, Romaniaan 5 MW ja Bulgariaan 3 MW.

Sandbagin raportissa huomautetaan, että vaikka fossiilisten polttoaineiden käyttö todennäköisesti vähenee kuluvan vuoden jälkipuoliskollakin, hiilisähkön osuus EU:n kasvihuonekaasupäästöistä lienee noin 12 prosenttia tänä vuonna.

Raportin mukaan hallitusten on vietävä hiileltä pelitilaa tiukentamalla päästörajoja, laajentamalla hiilen hinnoittelua ja vähentämällä hiilen tukia. Raportissa ei myöskään katsota hyvällä hiilivoimaloiden muuttamista biomassalla toimiviksi laitoksiksi, vaan halutaan ne kokonaan lopetettaviksi.

Teksti: Jukka Kortelainen/ Kuva: Shutterstock

Tulosta

Kommentointi

Otsikko:
Kommentti:
Nimi:
 

Kommentit