29.10.2019, kello 10.49

Energiayhtiöt eivät allekirjoita näkemystä

Iso osa EU:n hiilivoimaloista tappiollisia

Hiilivoimalaitosten pyörittäminen Euroopassa alkaa olla entistä kannattamattomampaa. Siitä pitävät huolen lisääntyvä ympäristösääntely ja uusiutuvan energian puolelta tuleva raju kilpailu.

Brittiläisen Carbon Tracker ajatushautomon julkaisema selvitys kertoo, että hiilivoimalaitokset menettävät miljardeja euroja joka vuosi, mutta energiayhtiöt eivät ole samaa mieltä, kirjoittaa EURACTIV:n saksankielinen julkaisu.

Carbon Tracker toteaa, että EU:ssa olevien hiilivoimaloiden kannattamattomuus on vain lisääntymässä tänä vuonna, kun ajatushautomo laskee niiden kokonaistappioiksi 6,6 miljardia euroa.

Torstaina 24.10. julkaistun selvityksen mukaan 79 prosenttia kaikista Euroopan hiilivoimalaitoksista tekee tällä hetkellä tappiota. Tappiot koskettavat eniten Saksaa, jossa niitä kertyy yhteensä 1,9 miljardia euroa. Sen jälkeen tulevat Espanja 992 miljoonalla ja Tshekki 899 miljoonalla eurolla.

Ainoastaan muutama voimalaitos Puolassa, Italiassa ja Sloveniassa pyörii vielä voitollisesti, minkä Carbon Tracker katsoo johtuvan tukkumarkkinoiden vakaista sähkönhinnoista. Sama koskee myös kahta huipputehokasta hiilivoimalaa, joista toinen sijaitsee Saksassa ja toinen Hollannissa.

”Luvut vedetty hatusta”

Energiayhtiöt eivät yhdy ajatushautomon näkemykseen. Saksalaisyhtiö RWE:stä, joka selvityksen mukaan tekisi tänä vuonna kaikista suurimmat tappiot koko EU:ssa (975 miljoonaa) on viestitty, että Carbon Tracker on vetänyt luvut hatusta.

- Mikäli voimalaitokset eivät pysty kattamaan kulujaan, emme kykenisi operoimaan niitä, RWE:n tiedottaja vastasi sähköpostitse EURACTIV:lle.

Myös Saksan toiseksi suurin hiilentuottaja, Uniper, kritisoi tutkimusta. Yhtiön mukaan noin puolella voimalaitoksista on pitkän ajan sopimukset, joissa ei noudateta sähköpörsseissä muotoutuvia energiahintoja.

- Tätä ei ole voitu sisällyttää laskelmiin, koska selvityksen tekijällä ei ole voinut olla tietoa sopimusten sisällöistä, Uniperin tiedottaja vastasi EURACTIV:in tiedusteluun.

Yhtiön mukaan ei tietenkään ole epäilystä siitä, etteikö Uniper ole keskellä siirtymäprosessia, jonka kuluessa hiilisähkön tuotanto ennustettavasti päättyy. Silti yhtiö aikoo nojata hiileen vielä joltisenkin ajan.

Teksti: Jukka Kortelainen/ Kuva: Shutterstock

Tulosta

Kommentointi

Otsikko:
Kommentti:
Nimi:
 

Kommentit