14.10.2019, kello 11.51

Tuore data sen vahvistaa

Kolmannes globaalipäästöistä 20 fossiiliyhtiöstä

Amerikkalaisinstituutin Climate Accountabilityn keräämät uusimmat tiedot vahvistavat sen, minkä monet ovat jo tienneet: ilmastokriisin keskiössä on fossiilisiin polttoaineisiin keskittyvä teollisuus.

Analyysin keskeisin tulos on, että 20 suurta öljy-, kaasu- ja hiiliyritystä on ollut ja on yhä vastuussa yli kolmasosasta energiateollisuuden kasvihuonekaasuista nykyhistorian aikana. Vaikka asia on ollut tiedossa, sen vakavuudesta kertoo ehkä jotain se, että laatulehti Guardian on julkaissut Climate Accountabilityn johtajan Richard Heeden mielipidekirjoituksen otsikolla: ”On aika suitsia fossiilijättiläiset, ennen kuin niiden ahneus tukehduttaa planeettamme”.

- Vaikka fossiilisiin polttoaineisiin keskittyvän teollisuuden tuhoista ja vaaroista on jo pitkään tiedetty, alan yritykset ovat jatkaneet ja laajentaneet toimintaansa ja edistäneet siten ilmastonmuutosta. Tämä osoittaa, että tarvitsemme alan nopeaa alasajoa – siitä huolimatta, että johtajien keskuudessa on skeptikkoja, Heede toteaa.

Fossiilisten ilmastovaikutus tietoon jo 1965

Climate Accountabilityn tutkijatiimi on jäljittänyt ”ison öljyn” osuuden nykyiseen ilmastokriisiin vuoteen 1965. Se on ajankohta, jolloin fossiilisten polttoaineiden ympäristövaikutus tuli tunnetuksi maailman teollisuuspomoille ja poliitikoille.

Tutkijatiimin päälöytö on, että noin 20 yritystä on jo pitkään vastannut noin 35 prosentista kaikista maapallon energialähtöisistä hiilidioksidi- ja metaanipäästöistä. Koko määrä vuodesta 1965 lähtien on hiilidioksiditonneissa laskettuna 480 miljardia tonnia. Päästöistä 90 prosenttia on syntynyt bensiinin, dieselin ja lentopolttoaineiden valmistuksesta sekä maakaasun ja lämmityshiilen käytöstä.

Pahiten saastuttavien 20 yhtiön joukossa on tunnettuja öljybrändejä kuten Chevron, Exxon, BP ja Shell. Nämä neljä yritystä ovat yksistään vastanneet noin 10 prosenttia globaaleista hiilipäästöistä vuodesta 1965 lähtien. Listalla on myös 12 valtio-omisteista yhtiötä, muun muassa Venäjän Gazprom ja Saudi Arabian Aramco.

Teksti: Jukka Kortelainen/ Kuva: iStock

Tulosta

Kommentointi

Otsikko:
Kommentti:
Nimi:
 

Kommentit