28.03.2019, kello 14.30

Tuotanto Suomessa kasvoi viidenneksen

Puupellettejä ennätysmäärä

Puupellettejä valmistettiin viime vuonna Suomessa 385 000 tonnia. Tämä on viidenneksen enemmän kuin vuotta aikaisemmin. Koskaan aikaisemmin ei Suomessa ole tuotettu näin suurta määrää pellettejä. Silti Suomi on pieni pellettimaa.

Puupellettien tuotanto Suomessa 2001—2017 sekä vienti ja tuonti.

Suurin osa puupelleteistä käytetään Suomessa kaukolämpöä ja sähköä tuottavissa laitoksissa. Viime vuonna energiantuotannossa käytettiin 270 000 tonnia pellettejä. Tämä on noin viisi prosenttia vähemmän kuin vuotta aikaisemmin.

Kotitalouksien ja maatilojen pellettilämmitysjärjestelmissä pellettejä paloi 62 000 tonnia. Tämä on yhtä paljon kuin vuotta aikaisemmin.

Puupellettien laskennallinen kulutus, eli tuotanto + tuonti — vienti, oli viime vuonna yhteensä 436 000 tonnia.

Vaatimaton viipale

Kansainvälisessä vertailussa Suomi on pieni pellettimaa. Euroopan maista eniten pellettejä käytetään Britanniassa — noin 7,5 miljoonaa tonnia vuosittain. Brittien uusiutuvan energian ohjelma perustuukin runsaaseen pellettien käyttöön, josta suurin osa tuodaan Pohjois-Amerikasta.

Italiassa ja Tanskassa pellettejä kuluu vuosittain yli kolme miljoonaa tonnia. Euroopan suurin pellettien valmistaja Saksa käyttää vuosittain yli kaksi miljoonaa tonnia pellettejä. Myös Ranskassa, Ruotsissa ja Belgiassa käytetään yli miljoona tonnia pellettejä joka vuosi.

Suomessa pellettilämmityksestä innostui aikanaan moni, mutta alkuinnostuksen jälkeen kiinnostus hiipui. Pellettien käyttö lämmityksessä ei ole niin yleistä kuin kuviteltiin. Tällä hetkellä Suomessa on noin 27 000 pellettilämmitteistä pientaloa.

Energiantuotannossa pellettien käyttö sen sijaan näyttää voi lisääntyä. Tähän ohjaa ilmastopolitiikka, jonka tavoitteena on vähentää fossiilisten polttoaineiden käyttöä energiantuotannossa.

Pellettejä tuodaan ja viedään

Puupellettien tuonti singahti viime vuonna ennätyslukemiin. Pellettejä tuotiin Suomeen 95 000 tonnia. Tämä on kymmenen prosenttia enemmän kuin vuotta aikaisemmin. Tuontipelleteistä yli 90 prosenttia on peräisin Venäjältä.

Samalla puupellettien vienti kasvoi. Pellettejä vietiin yhteensä 43 000 tonnia — kuudesosa enemmän kuin vuotta aikaisemmin. Suurin osa viennistä suuntautui Tanskaan ja Ruotsiin. Puupellettien vientiennätys on vuodelta 2008. Silloin pellettejä vietiin yhteensä noin 220 000 tonnia.

Pellettien tuotanto ja käyttöä koskevat tiedot perustuvat Luonnonvarakeskuksen julkaisemaan tilastoon.

teksti Petri Sallinen

Tulosta

Kommentointi

Otsikko:
Kommentti:
Nimi:
 

Kommentit