26.02.2019, kello 13.52

Kun hiili- ja ydin-exitit koittavat

Saksalla sähköntuonti edessä

Saksa joutunee nojaamaan vahvasti naapurimaihinsa sähkön riittävyyden suhteen, kun se seuraavan kahden vuosikymmenen aikana irtautuu hiilen käytöstä energiantuotannossaan. Arvio tulee maan hallituksen sisältä, kirjoittaa uutistoimisto Bloomberg.

Euroopan suurin sähkön käyttäjä on sulkemassa sekä hiilellä että ydinvoimalla toimivia voimalaitoksiaan, jotka vastaavat noin puolesta maan sähköntuotantokapasiteetista. Saksan hallituksen apulaistalous- ja -energiaministeri Thomas Bareiss myöntää, että kaikkien näiden voimalaitosten naftaliiniin pano tuo haasteen, josta Saksa ei selviä ilman huomattavaa sähköntuontia naapurimaista.

- Se tarkoittaa etukäteispohdintaa ja toimimista kuin konsertissa rajat ylittävällä sähkömarkkinalla, jolla kaupankäynti on jo nyt aktiivista, Bareiss totesi Bloombergin haastattelussa Essenissä.

Kommentista huokuu se suunnaton haaste, johon liittokansleri Angela Merkelin hallitus on sitoutunut luvatessaan sulkea kaikki noin 120 hiilivoimalaa vuoteen 2038 mennessä, ja vielä niin, että monet sulkemiset ajoitetaan jo 2020-luvulle. Tuskaa kasvattaa lisäksi se, että kaikki ydinvoimalat suljetaan vuoteen 2022 mennessä.

Bareiss sanoo Saksan suunnittelevan Berliiniin keskustelutilaisuuksia muutamien EU-maiden kanssa siitä, kuinka Saksa voi turvata sähkön saantinsa ”ylimenokauden” aikana. Jo vuosien ajan Saksa on panostanut vahvasti tuuli- ja aurinkoenergiaan sekä maakaasuvoimalaitoksiin, joilla korvata jatkuvakäyntisiä hiili- ja ydinvoimalaitoksia, mutta yksin se ei riitä.

- Noin 38 prosenttia Saksan sähköstä viime vuonna tuottavien kivi- ja ruskohiilivoimaloiden sulkeminen on asia, joka tarvitsee “läheistä koordinaatiota naapurimaiden kanssa, sanoi kristillisdemokraatteja edustava apulaisministeri Thomas Bareiss.

Sähkön suhteen Saksa on ollut jo vuosikausia reilusti vientiylijäämäinen.

Teksti: Jukka Kortelainen/ Kuva: Scanstockphoto

Tulosta

Kommentointi

Otsikko:
Kommentti:
Nimi:
 

Kommentit