10.06.2020, kello 10.02

Itävaltalaista tekniikkaa

Uusi biomassalaitos Tallinnaan

Tallinnassa avattiin uusi biomassaa käyttävä sähkön ja lämmön yhteistuotantolaitos. Laitos on jo kolmas Utilitas Tallinna Elektrijaam-nimisen yhtiön biomassaa käyttävä yhteistuotantolaitos Tallinnassa.

Näkymä uuden biomassaa käyttävän laitoksen tulipesään.

Tallinnaan rakennettu uusi biomassaa käyttävä tuottaa lämpöä 47 megawatin teholla ja sähköä 10 megawatin teholla. Muiden Euroopan maiden tapaan myös Viro kaipaa investointeja, jotka pienentävät hiilidioksidipäästöjä. Samalla asiakkaat tarvitsevat tehokkailla tavoilla tuotettua energiaa.

Paikallisten polttoaineiden käyttö energiantuotannossa lisää huoltovarmuutta ja parantaa energiaturvallisuutta. Laitoksen polttoaine on lähes yksinomaan lähialueilta kerättävää haketta ja hakkuutähteitä. Biopolttoaineiden käyttö vähentää alueen hiilidioksidipäästöjä noin 130 000 tonnia vuodessa.

Virolaisten mielestä yhdistetty sähkön- ja lämmöntuotanto on yhä tehokkain tapa tuottaa energiaa. Tämän varmistaa yhteistuotannon hyvä hyötysuhde. Uusi laitos tuottaa sähköt 20 000 kotitaloudelle ja lämmöt noin 40 000 perheelle.

Itävaltalaista tekniikkaa

Uusi laitos on itävaltalaista tekniikkaa. Itävalta on jo pitkään panostanut biomassojen tutkimukseen ja tuotekehitykseen. Yhteistuotantolaitosta voi tarvittaessa käyttää tuottamaan myös pelkkää kaukolämpöä, mikäli sähkölle ei ole kysyntää.

Laitoksen valmistanut itävaltalainen Urbas Energietechnik on aikaisemmin toimittanut muitakin biomassoja hyödyntäviä laitoksia Viroon. Yksi sellainen on UPM:n Otepään vaneritehtaalla toimiva laitos.

Utilitas Tallinna Elektrijaam -yhtiön kaksi aikaisemmin rakennettua laitosta tuottavat lämpöä 76 megawatin ja 67 megawatin teholla. Sähköä ne tuotavat 21 ja 25 megawatin tehoilla. Yhtiön ensimmäinen uuden sukupolven laitos käynnistyi vuonna 2009 ja toinen vuonna 2017. Uusi kolmas laitos aloitti toimintansa vuodenvaihteessa.

teksti Petri Sallinen / kuva Utilitas Energy Group

Tulosta

Kommentointi

Otsikko:
Kommentti:
Nimi:
 

Kommentit