24.03.2014, kello 13.49
Naiset yhä miehiä kriittisempiä
Ydinvoiman vastustajien määrä laskussa
Ydinvoiman kannattajien määrässä ei ole tapahtunut suuria muutoksia viimeisten vuosien aikana. Ydinvoimaa vastustavia on sen sijaan aikaisempaa vähemmän.
Suomalaisista ydinvoiman käyttöön suhtautuu positiivisesti 41 prosenttia. Sen käyttöön suhtautuu kielteisesti 24 prosenttia kansalaisista. Tämä käy ilmi maaliskuussa toteutetun kyselytutkimuksen tuloksista.
Suomessa miehet suhtautuvat ydinvoimaan myönteisemmin kuin naiset — 57 prosenttia miehistä kannattaa ydinvoimaa, mutta naisista vain 24 prosenttia. Johtavassa asemassa olevien keskuudessa ydinvoiman kannatus on yleisempää (47%) kuin työväestön (36%) tai toimihenkilöiden (35%) keskuudessa. Ydinvoiman kannattajista suurin osa on yli 50-vuotiaita (47%), mutta ikä ei ole enää yhtä suuri kannatusta erottava tekijä kuin aikaisemmin. Pienimmillään kannatus on 35–49-vuotiaiden keskuudessa (35%), mutta 15–24-vuotiaista 40 prosenttia suhtautuu ydinvoimaan positiivisesti. Aikaisemmin nuoret ovat olleet muita ikäryhmiä kriittisempiä.
Asuinpaikka ei näytä vaikuttavan ydinvoiman kannatukseen. Kannattajista suurissa kaupungeissa ilmoittaa asuvansa 40 prosenttia, muissa kaupungeissa 41 prosenttia ja maaseudulla 42 prosenttia.
Kokoomus on selkeä ydinvoimapuolue. Ydinvoiman kannattajista peräti 64 prosenttia on myös kokoomuksen äänestäjiä. Myös perussuomalaisia äänestävistä 54 prosenttia suhtautuu ydinvoimaan positiivisesti. Sosialidemokraattien ja keskusten äänestäjistä 43 prosenttia kannattaa ydinvoimaa ja vihreiden äänestäjistä 23 prosenttia.
Naiset miehiä kriittisempiä
Naisista 33 prosenttia suhtautuu ydinvoimaan täysin kielteisesti tai pääpiirteissään kielteisesti — miehistä vain 15 prosenttia. Eniten kielteistä suhtautumista on 35–49-vuotiaiden keskuudessa (29%) ja vähiten 15–24-vuotiaiden keskuudessa (15%). Muuten ydinvoiman vastustajat jakaantuvat iän perusteella melko tasaisesti.
Koulutuksen ja ammatin perusteella ydinvoiman vastustus on suurinta korkeakoulutuksen saaneiden (29%) ja johtavassa asemassa työskentelevien keskuudessa (31%). Työväestöstä 22 prosenttia ilmoittaa vastustavansa ydinvoimaa ja toimihenkilöistä 26 prosenttia.
Asuinpaikan perusteella ydinvoiman vastustajat jakaantuvat melko tasaisesti — ydinvoiman vastustaminen ei ole enää city-ilmiö. Suurissa kaupungeissa vastustajista asuu 27 prosenttia, muissa kaupungeissa 22 prosenttia ja maaseudulla 24 prosenttia.
Vihreät on selvästi suurin ydinvoiman vastustajien puolue — vihreiden äänestäjistä 46 prosenttia vastustaa ydinvoimaa. SDP:n ja Keskustan kannattajista 23 prosenttia ei halua ydinvoimaa, perussuomalaisista 20 prosenttia on ydinvoiman vastustajia ja kokoomuksen kannattajista 10 prosenttia.
Ydinvoima ja ilmastomuutoksen torjunta
Ydinvoiman käytön ilmastomuutoksen torjuntaan hyväksyy 42 prosenttia vastanneista — 24 prosenttia vastanneista ei kuitenkaan lämpene ajatukselle. Miehistä 59 prosenttia kannattaa ajatusta ja naisista 31 prosenttia vastustaa sitä.
Iän perusteella jaoteltuna kannattajat jakaantuvat tasaisesti. Ydinvoiman käyttö ilmastomuutoksen torjuntaan saa kaikissa ikäryhmissä noin 40 prosentin kannatuksen. Vastustajia on eniten ikäryhmässä 35–49-vuotta (29%) ja vähiten 15–24-vuotiaiden joukossa (19%).
Eniten ajatus saa kannatusta kokoomuksen äänestäjien keskuudessa (63%) ja eniten vastustusta vihreiden kannattajien piirissä (41%). Perussuomalaisia kannattavien määrä on kuitenkin lähellä Kokoomusta (58%).
Asennetutkimusta jo vuodesta 1983
Kansalaisten asenteita ydinvoiman käyttöön on mitattu vuodesta 1983 lähtien. Tutkimuksen toteutti TNS Gallup Oy Energiateollisuus ry:n toimeksiannosta. Tutkimuksessa haastateltiin puhelimitse 1001 suomalaista maaliskuun kahden ensimmäisen viikon aikana.
Huipussaan ydinvoiman vastustus oli vuonna 1984, jolloin noin 52 prosenttia tutkimukseen vastanneista ilmoittautui ydinvoiman vastustajiksi. Tämän jälkeen ydinvoiman vastustajien määrä on hiljalleen laskenut. Ydinvoiman kannatus taas oli huipussaan vuonna 2006, jolloin noin 50 prosenttia kannatti ydinvoimaa.
Ydinvoiman asema julkisuudessa näyttää vaikuttavan voimakkaasti kannatukseen ja vastustukseen. Ydinvoimalaitosonnettomuus jossain päin maailmaa tai eduskunnan käsittelyyn tulossa oleva periaatelupa uuden ydinvoimalaitoksen rakentamisesta näkyy vastauksissa. Viime aikoina myös ilmastomuutoksen ja ilmastopolitiikan aktiivinen käsittely tiedotusvälineissä saattaa näkyä kyselyn tuloksissa.
Kuva: Scanstockphoto
Kommentit