20.05.2014, kello 14.25

TVO hakee jatkoaikaa OL4-hankkeen periaatepäätökselle

Yhteiskunnallinen kokonaisetu uudelleen käsiteltäväksi

Teollisuuden Voima Oyj hakee viiden vuoden jatkoaikaa suunnittelemansa Olkiluoto 4 –ydinvoimalaitoksen rakentamista koskevalle periaatepäätökselle. Ydinenergialain kannalta tapaus on hankala.

Teollisuuden Voimalle myönnettiin vuonna 2010 periaatepäätös neljännen ydinvoimalaitoksen (OL4) rakentamiseksi. Valtioneuvoston myöntämä periaatepäätös on voimassa viisi vuotta, jonka aikana yhtiön olisi jätettävä ydinenergialain mukainen rakentamislupahakemus. Alkuperäinen rakentamista koskeva periaatepäätös raukeaa, mikäli Teollisuuden Voima ei jätä rakennuslupahakemusta 30.6.2015 mennessä. Nyt yhtiö pyytää hallitusta jatkamaan määräaikaa viidellä vuodella. Syynä on rakenteilla olevan Olkiluoto 3 –laitoksen viivästyminen.

— Kyse on taas kerran uudesta tilanteesta, jonka käsittelyyn ydinenergialaki ei anna vastausta, elinkeinoministeri Jan Vapaavuori toteaa

— Tässä mielessä asia muistuttaa Fennovoiman hanketta, joka sekin on muuttunut matkan varrella.

Asiaa käsittelevä työ- ja elinkeinoministeriö on jo keskustellut asiasta oikeuskanslerin kanssa, jotta asia voitaisiin käsitellä juridisesti oikealla tavalla.

— Toimimme asiassa vahvasti lain ja sen hengen mukaisesti avoimuutta sekä suomalaista korkeaa turvallisuuskulttuuria korostavaa lähestymistapaa noudattaen, Vapaavuori huomauttaa.

Vapaavuoren mukaan hallitus tekee asian käsittelyn yhteydessä myös arvion siitä, onko Olkiluoto 4 –hanke edelleen yhteiskunnan kokonaisedun mukainen.  Mikäli valtioneuvosto päätyy puoltamaan määräajan muuttamista, viedään asia myös eduskunnan käsiteltäväksi. Valtioneuvosto käsittelee asian alkusyksyn aikana.

— Kyse on hankalasta ja monimutkaisesta tapauksesta. Arvioitaessa lopulta sitä, onko hakemuksen hyväksyminen yhteiskunnan kokonaisedun mukaista, ydinenergialain määräysten toteuttamisen ohella huomiota on kiinnitettävä myös siihen, toisiko haettava jatkoaika riittävän varmuuden hankkeen toteutumisesta.

— Varsin ilmeistä on jo tässä vaiheessa ainakin se, että jatkoaika ei — mikäli se päädytään myöntämään — voi olla yhtä pitkä kuin alkuperäinen viiden vuoden aikaraja rakentamisluvan jättämiselle, Vapaavuori toteaa.

Kuva: Lehtikuva Oy

Tulosta

Kommentointi

Otsikko:
Kommentti:
Nimi:
 

Kommentit