02.12.2015, kello 14.13

LUT tutki:

Biohiilipelletti voi korvata kivihiilen

Lappeenrannan teknillisen yliopiston (LUT) tutkimusten mukaan biohiilipelletti voi korvata kivihiilen lähitulevaisuudessa. Biohiilipelleteillä on mahdollista harjoittaa jopa suurimittaista energiantuotantoa Suomessa.

Biohiilipelletin käyttömahdollisuudet nähdään laajoina Suomessa ja koko Euroopassa. Siitä voisi tulla hyvä vientituote Euroopan markkinoille.

Mutta se edellyttää pellettien valmistuksen saamista nykyistä edullisemmaksi. Suomessa ei myöskään tällä hetkellä ole biohiilipelletin valmistajia.

– Tutkimustulosten mukaan biohiilipellettituotanto tarjoaa merkittävän liiketoimintamahdollisuuden niin Etelä-Savon metsäenergia-alan toimijoille kuin valtakunnallisellekin toiminnalle, hankkeen vastuullinen johtaja, professori Tapio Ranta sanoo.

Tutkimuksen biohiilipelletit valmisti Mikkelissä sijaitseva Torrec Oy. Tämä oli ensimmäinen kerta kun Suomessa tehtiin tonnikokoluokan käytännön tutkimusta biohiilipelleteillä. Pelletit valmistettiin tutkimuksissa ilman lisättyjä sidonta-aineita, mikä pienentää kustannuksia.

Rannan mukaan on todennäköistä, että tulevaisuudessa biohiilipellettejä valmistetaan nimenomaan ilman lisättyjä sideaineita.

– Suomessa valmistetaan pääasiassa vaaleaa pellettiä, jossa on käytetty sideaineita, jotta tuote pysyy kasassa. Nyt pelletin raaka-aineena käytetty metsähake torrefioitiin eli kuumennettiin hapettomissa olosuhteissa, projektipäällikkö Jarno Föhr kertoo.

Torrefiointi parantaa energiasisältöä ja pienentää kuljetuskustannuksia, kun biopolttoainetta saadaan tiivistettyä kuljetustaloudellisempaan muotoon.

Tätä teknologiaa ei ole vielä kaupallistettu suuressa mittakaavassa, mutta mikkeliläinen Torrec Oy aikoo testata torrefiointiteknologiaa ja –prosesseja, yhtiön toimitusjohtaja Mikko Järvenpää sanoo.

Torrec uskoo saavansa ensimmäiset referenssit käynnistymään ensi vuoden aikana niin, että kaupallinen TOP-pellettien tuotanto alkaisi loppuvuodesta 2016.

Tutkimuksiin tarvittu pellettimateriaali tuotettiin Torrec Oy:n pilottilaitoksella Mikkelissä. Hanke toteutettiin 1.1.2015–31.10.2015 välisenä aikana ja sen rahoituksesta vastasi Suur-Savon Energiasäätiö.

Kuva: Torrec Oy

Tulosta

Kommentointi

Otsikko:
Kommentti:
Nimi:
 

Kommentit