13.05.2014, kello 13.26

Biomassa-atlas olisi biomassojen tietopankki

Biomassat yhteiseen tietokantaan

Biomassojen saatavuus, määrät ja sijainnit halutaan koota valtakunnalliseen tietokantaan. Tietoja voitaisiin hyödyntää biomassojen käytön suunnittelussa.

Valtakunnallinen Biomassa-atlas auttaisi energiapolitiikan linjaamista pohtivia päättäjiä ja biomassojen käyttöä suunnittelevia energiayhtiöitä. Kattavat valtakunnalliset tiedot biomassan saatavuudesta, määrästä ja sijainnista auttaisivat myös biomassan käytön seurannassa. Järjestelmä tukisi myös Suomen biotalousstrategian tavoitteiden toteuttamista. Viime viikolla julkistettu Suomen biotalousstrategia kehottaakin kehittämään toimia, joilla turvataan uusiutuvien luonnonvarojen saatavuus ja raaka-ainemarkkinoiden toimivuus.

Nyt käynnistynyt biomassa-atlas-hanke onkin osa biotalousstrategian pohdinnan yhteydessä syntyneitä käytännön toimenpiteitä. Biomassa-atlas-hankkeeseen liittyvää esiselvitystä koordinoi Maa- ja elintarviketalouden tutkimuskeskus (MTT). MTT:n tutkija Eeva Lehtonen arvioi, että Bioatlas-tietokanta edistäisi biomassoja koskevan luonnonvara- ja ympäristötiedon konkreettista hyödyntämistä.

— Aluksi maatalouden, metsien, vesistöjen ja yhdyskuntien biomassoja koskevat tiedot lasketaan ja kartoitetaan. Tiedot tallennetaan valtakunnalliseen tietokantaan, jonka sisältämä tieto edistäisi Suomen uusiutuvien resurssien käyttöä, jalostusta ja analysointia.

Biomassoihin liittyvä tieto koskettaa useita eri toimialoja — energiantuotantoa, ruoan valmistusta, biomateriaalien jalostamista sekä hiilen ja ravinteiden laskentaa.

— Luonnonvara-alan tutkimusaineistoja yhdistävä kansallinen tietojärjestelmä edistäisi myös biotalousstrategian tavoitteita. Se vauhdittaa myös cleantech-yritysten toimintaa, toteaa Maa- ja metsätalousministeriön luonnonvaraosaston apulaisosastopäällikkö Liisa Saarenmaa.

Esiselvitys käynnissä
Biomassa-atlas-työhön liittyvä esiselvitys käynnistyi tämän vuoden alussa. Marraskuun loppuun mennessä kartoitetaan olemassa olevat aineistot ja niiden kehittämistarpeet. Lisäksi kerätään tietoa ja toiveita alan toimijoilta. Tämän jälkeen päätetään tietokannan ja karttaliittymän rakentamisen jatkosta.

Tiedot on tarkoitus koota visuaaliseen käyttöliittymään, mikä houkuttelisi alan toimijoita laskemaan ja mallintamaan ideoitaan.

— Otamme yhteyttä alan yrityksiin ja toimijoihin, mutta meihinkin päin voi olla yhteydessä. Jokainen mahdollinen kumppani ja kehitysidea on meille arvokas, Lehtonen toteaa.

Biomassa-atlas-esiselvityksen toteuttavat Maa- ja elintarviketalouden tutkimuskeskus MTT, Metsätalouden kehittämiskeskus Tapio, Suomen ympäristökeskus Syke, Metsäntutkimuslaitos Metla, Itä-Suomen yliopisto UEF ja Vaasan yliopiston Levón-instituutti. Mukana ovat myös Geologian tutkimuskeskus GTK:n, Riista- ja kalatalouden tutkimuslaitos RKTL:n sekä LYNET-paikkatieto-ohjelma.

Kuva: Scanstockphoto

Tulosta

Kommentointi

Otsikko:
Kommentti:
Nimi:
 

Kommentit