30.09.2020, kello 10.57

Maassa vain yksi toiminnassa oleva reaktori

Hollantiin lisäydinvoimaa?

Hollanti harkitsee ydinvoiman lisäämistä sähköntuotantopaletissaan. Tämä kävi ilmi, kun maan parlamentti sai talous- ja ilmastoministeriöltä asiaa koskevan kirjelmän, joka oli varustettu konsulttifirma Encon raportilla.


Kuvassa Borsselen ydinvoimalaitos.

Hollannin hallitus valmistelee nyt aloitetta, jonka mukaan järjestetään konsultaatiot siitä, onko maassa riittävästi kaupallista kiinnostusta uuden ydinvoiman rakentamiseen.

Ydinvoimalla on Hollannissa hyvin pieni siivu maan sähköntuotannosta – vain 3 prosenttia. Siitä vastaa Borsselen painevesireaktori, joka on nettoteholtaan 482 MW. Borsselen laitos valmistui 1973 ja sen rakentamisesta vastasi Siemens.

Toukokuussa 2018 Hollannin hallitus julkisti lakiluonnoksen hiilivoiman alasajosta. Sen mukaan maan viidestä hiilivoimalasta kaksi on määrä lopettaa ennen vuotta 2025 ja loput kolme ennen vuotta 2030.

- Tutkijat ovat sitä mieltä, että ydinvoima ei enää ole kalliimpaa kuin tuulivoima ja aurinkoenergia, mikäli järjestelmäkustannukset sisällytetään samaan tapaan kuin tuulen ja auringon kohdalla, talous- ja ilmastoministeri Eric Wiebes sanoo ja jatkaa, että ydinvoima on yksi kustannustehokkaimpia tapoja tuottaa CO2-päästötöntä sähköä vuoden 2030 jälkeen, ja myös "turvallisin tapa energiantuotantotapa per terawattitunti".

’Ydinsähkö edullisempaa kuin merituulisähkö’

Encon raportissa todetaan, että "järjestelmäkustannuskorjattuna" ydinvoimalla tuotetun sähkön elinkaarikustannus on 74 euroa/MWh, mikä on vähemmän kuin merituulivoimalla tuotetun sähkön 85 euroa/MWh.

Uuden ydinvoiman rakentamisen suurin este nykyään on taloudellisuus, sanotaan raportissa, mutta siinä korostetaan lisäksi Kiinan kokemuksien osoittavan, että ydinvoimalaitoksia voidaan rakentaa aikataulussaan ja budjetissaan.

Selvityksen mukaan on lupa odottaa, että rakentamisviivästykset ja kustannusten ylitykset olisivat rajallisia, jos Hollannin kaltainen maa valitsee laitoksen toimittajakseen kokeneen tekijän. Pien- ja keskikokoiset reaktorit antavat lisäksi enemmän liikkumavaraa investointeihin kuin suurreaktorit.

Ministeri Wiebes aikoo informoida parlamenttia esityksen etenemisestä ennen sen joulutaukoa.

Lähde: worldnuclearnews

Teksti: Jukka Kortelainen/ Kuva: EPZ

Tulosta

Kommentointi

Otsikko:
Kommentti:
Nimi:
 

Kommentit