08.10.2014, kello 16.02

Maailman ensimmäinen kaupallinen CCS käynnistyi Kanadassa

Kansainvälinen Energiajärjestö IEA ei peitellyt innostustaan, kun maailman ensimmäinen kaupallinen hiilidioksidin talteenottolaitos vihittiin käyttöön viime viikolla (40) Kanadan Saskatchewanissa.

IEA:n pääjohtajan Maria van der Hoevenin mukaan kyseessä on historiallinen virstanpylväs kohti hiilineutraalia tulevaisuutta.

SaskPowerin Boundary Damin ikääntyneeseen 110 MW hiilivoimalaan rakennettu talteenottolaitos sitoo vuodessa noin 1 miljoona tonnia hiilidioksidia, joka pumpataan läheisille öljykentille tehostamaan öljynporausta. Lokakuun alussa käyttöön vihitty laitos oli aloittanut hiilidioksidin talteenoton syyskuussa.

IEA:n pääjohtaja Maria van Hoeven


– Talteenottolaitoksen käyttöönotto on CCS-teknologian historiassa merkittävä askel, joka mahdollistaa hiilidioksidin talteenoton voimalaitos- ja teollisuusprosesseista, sen laiva- ja putkikuljetuksen sekä maanalaisen varastoinnin, van Hoeven totesi.

CCS on hänen mukaansa ainoa tunnettu teknologia, jonka ansiosta voimme jatkaa fossiilisten polttoaineiden käyttöä samalla, kun viemme energia-alaa kohti hiilineutraaliutta.

– Koska fossiilisten polttoaineiden käytön on arvioitu kestävän vielä vuosikymmenien ajan, CCS:n hyödynnettävyys on tarpeen.

CSS-valtikka Pohjois-Amerikassa

Hoeven kehui Kanadan roolia hankkeen viemisessä satamaan toteamalla, että Boundary Damin onnistunut toteutus on esimerkki siitä, että Kanada on CCS:n kiistaton johtovaltio.

– Kokemukset tästä projektista ovat kriittisen tärkeitä. Projekti osoittaa, että laajamittainen hiilidioksidin talteenotto voimalaitoksesta ei ole rakettitiedettä vaan tämän päivän todellisuutta. Uskomme, että CCS:n avulla voidaan vähentää kasvihuonekaasuja kuudennes vuoden 2050 tavoitteesta.

Maailmalla on muutamia CCS-hankkeita rakenteilla tai pitkällä suunnitteilla. Vuoden 2015 alussa pitäisi startata toinen suuri voimalaitos-CCS projekti Mississippin Kemper Countyssa. Yhdysvaltain ja Kanadan lisäksi projekteja on suunnitteilla Saudi Arabiassa ja Australiassa.

IEA:n CCS-panostuksista lisää

Kuvat: SaskPower ja Helen

Tulosta

Kommentointi

Otsikko:
Kommentti:
Nimi:
 

Kommentit