11.01.2021, kello 10.46

Heti alkuvuodesta

Päästöoikeushinta kalleimmilleen

EU:n päästökauppajärjestelmä puree entistä paremmin. Päästöoikeuden keskimääräinen hinta nousi heti vuoden 2021 ensimmäisinä päivinä korkeimmilleen – 34,25 euroon hiilidioksiditonnilta maanantaina 4.1.

Lukema on korkein sitten päästöoikeusmarkkinoiden käynnistymisen vuonna 2005. Tiistaina hinta laski hieman, mutta pysytteli kuitenkin suunnilleen 33 euron tietämillä.

Hintojen nousua avitti kylmä sää, joka lisäsi sähkön ja lämmön kysyntää. Myös vuodenvaihteen jälkeisten huutokauppojen hidas käynnistyminen nosti osaltaan hintoja.

Analyytikkojen mukaan päästöoikeuden hintojen noususta on nyt tulossa pitkän ajan trendi, kun EU tiukentaa ilmastopolitiikkaansa. Keskimääräinen hinta on kohonnut suunnilleen 12 prosenttia sen jälkeen, kun EU-johtajat joulukuisessa tapaamisessaan sopivat kunnianhimoisemmasta päästövähennystavoitteesta tälle vuosikymmenelle.

- Odotettavissa on erittäin paljon myönteisiä politiikkatoimia, toteaa Energy Aspects -konsulttitoimiston maakaasu- hiilitutkimuksesta vastaava johtaja Trevor Sikorski.

Leikatakseen kasvihuonekaasupäästöjä 55 prosenttia vuoteen 2030 mennessä aiemman 40 prosentin tavoitteen sijasta EU aikoo julkistaa siihen sisältyvän toimintapaketin kesäkuussa. Pakettiin sisällytetään kaikki ne alat, joita päästövähennykset koskettavat.

Pakettiin sisältyy myös päästökauppajärjestelmän rukkaaminen niin, että päästöoikeuksien määrää markkinoilla vähennetään. Analyytikot ennakoivat tämän toimenpiteen nostavan hintoja entisestään.

Hinta jopa 89 € vuonna 2030

Analyysiyhtiö Refinitiv arvioi päästöoikeuden keskimääräisen hinnan nousevan 89 euroon tonnilta vuoteen 2030 mennessä, kun pontimena on unionin vähintään 55 prosentin päästöleikkaustavoite. Se on huomattavasti enemmän kuin 23 euroa tonnilta, mitä oli arvioitu edellisen 40 prosentin päästövähennystavoitteen pohjalta.

- Kyseessä on huomattava ponnahdus ylöspäin. Kunnianhimolla on todella merkitystä päästökauppajärjestelmälle, Refinitivin analyytikko Ingvild Sorhus sanoo.

Ympäristökonsultointiin erikoistuneen Redshaw Advisorsin kaupallinen johtaja Tom Lord korostaa, että tiukempi päästövähennystavoite vuodelle 2030 vaikuttaa todella paljon CO2-hintoihin EU:ssa.

Hänen mukaansa tulossa on piakkoin taitekohta, jolloin päästömarkkinoilla siirrytään selvästi korkeampiin hintahaarukoihin, koska tarjonta ei yksinkertaisesti kykene vastaamaan kysyntään.

Lähde: EURACTIV

Teksti: Jukka Kortelainen/ Kuva: iStock

Tulosta

Kommentointi

Otsikko:
Kommentti:
Nimi:
 

Kommentit